Afrika Filmfestival ' L'Impire du Silence '

Inzoemend op de actualiteit rond ons koloniaal verleden en het recente bezoek van ons koningspaar aan Congo dacht de GROS er eerst aan de film Lumunba te vertonen. Toch viel onze keuze op L'EMPIRE DU SILENCE, een recente non-fictie-film ( 2021/110 minuten), gebaseerd op grondige research, over de latente oorlog en het voortdurend geweld in Oost-Congo. De film wordt ingeleid door jou...

Wanneer

  • 07 oktober 2022
    van 00.00 tot 23.59 uur

Prijs

8,00 euro

Waar

Kerk Heilige Damiaan
Pater Damiaanstraat 35 3120 Tremelo

Reservaties

e-mail
sonia.crabbe@pandora.be

Organisatie

GROS Tremelo

Info

Inzoemend op de actualiteit rond ons koloniaal verleden en het recente bezoek van ons koningspaar aan Congo dacht de GROS er eerst aan de film Lumunba te vertonen. Toch viel onze keuze op L'EMPIRE DU SILENCE, een recente non-fictie-film ( 2021/110 minuten), gebaseerd op grondige research, over de latente oorlog en het voortdurend geweld in Oost-Congo.
De film wordt ingeleid door journalist, schrijver en Afrika-kenner Peter Verlinden.

De Democratische Republiek Congo wordt al vijfentwintig jaar verscheurd door een oorlog die grotendeels genegeerd wordt door de media en de internationale gemeenschap. Het aantal slachtoffers loopt in de honderdduizenden, zo niet miljoenen.
De daders van deze misdaden zijn ontelbaar: rebellenbewegingen, maar ook legers, die van Congo en de buurlanden ... Ze lijken allemaal geobsedeerd te zijn door macht en geld en denken dat ze ongestraft en onverschillig de rijkdommen van Congo kunnen nemen.
Regisseur Thierry Michel reist al meer dan dertig jaar door Congo en is getuige geweest van de gevechten, het lijden, maar ook de hoop van het Congolese volk.
Met het pleidooi van dokter Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, ontdekt hij de ketenen van dit meedogenloze geweld dat Congo al een kwart eeuw verwoest.
Aan deze docu hangt ook een maatschappelijke campagne vast #JusticeforCongo waardoor belangstellenden achteraf de toestand verder kunnen opvolgen.

Na de voorstelling is er kans om met Peter Verlinden in interactie te gaan.
Voor en na de voorstelling kan men in de kerk iets nuttigen in het Fair Trade pop-upcafé.
Inkom: 8 euro.
Praktisch: deuren gaan open om 19.00 uur. De voorstelling begint om 19.30 uur.

Categorie

Deel deze pagina

Alle activiteiten
  • foto: Niet te overziene menselijke ellende