De Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa Velutina) is een exotische wesp die in 2017 haar intrede deed in Vlaanderen. Deze wespensoort kwam via geïmporteerde goederen binnen in Frankrijk en rukte de voorbije jaren op naar het Noorden en Zuiden. Ze komt tegenwoordig als exoot voor in Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en België. In 2020 werden al een honderdtal nesten vernietigd. 

De Aziatische hoornaar versus de Europese hoornaar

In België komen twee soorten hoornaars voor: de Aziatische hoornaar en de Europese hoornaar. Belangrijk is om het verschil te zien tussen deze twee soorten. Want waar de ene een bondgenoot is van de mens, is de andere bedreigend voor onze bijenpopulatie.

De Aziatische hoornaar heeft het gemunt op bijen en andere insecten en wordt daarom beschouwd als een invasieve exoot. De soort staat erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen en volledige nesten leeg te roven. Dat terwijl de Europese hoornaar (in tegenstelling tot wespen) doorgaans uit de buurt van mensen blijft en het voornamelijk gemunt heeft op andere wespen en vliegen. Wie een zomerse barbecue organiseert, mag dus blij zijn om de Europese variant in de buurt te hebben en kan ze maar beter gewoon laten rondvliegen.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

De Aziatische hoornaar is net iets kleiner dan de Europese hoornaar en heeft ook een ander kleurenpatroon. Zo is de Europese hoornaar goed te herkennen aan het overwegend gele achterlijf en de roodbruine kop en poten. De Aziatische hoornaar heeft slechts één gele band op het achterlijf. Ook de poten zijn anders. De poten van de Aziatische hoornaar zijn zwart met opvallende gele tippen. Die van de Europese hoornaar zijn volledig roodbruin. De pootjes van kleinere wespensoort zijn dan weer bijna volledig geel.

Wat als je een Aziatische hoornaar ziet?

Probeer een foto te nemen en doe een melding via www.vespawatch.be. Op deze manier worden nesten opgespoord en kunnen ze verdelgd worden.

Ook wanneer je zelf een nest spot, doe je best een melding bij Vespa-Watch. Ga het nest zeker niet op eigen houtje te lijf. Verwittig in de plaats daarvan de brandweer.

Meer info

www.vlaamsbijeninstituut.be/expertisecentra/aziatische-hoornaar

www.vespawatch.be

Deel deze pagina

Openingsuren en Contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail
  • Aziatische hoornaar