naar top
Gemeente Tremelo

Lange Rechtestraat

Beschrijving van deze melding

Melding
toegankelijkheid
Datum
22 okt 2018
Meldingsnummer
465
Locatie
Lange Rechtestraat
Status
Uitgevoerd
Beschrijving
Op het boswegeltje tussen de Rechtestraat en de Schaluinstraat zijn langs beide kanten in het bos plots borden verschenen 'Privaat eigendom verboden te betreden'. Nu is het pad niet meer toegankelijk. Kan dat zomaar? Mogen wij daar niet meer doorwandelen?
Antwoord

Beste,

Het betreft hier een volledig private eigendom, zonder erfdienstbaarheid ingevolge officiële voetweg (een 'sentier' - atlas der buurtwegen)

Wij kunnen bijgevolg het verbodsbordje niet rechtmatig laten wegnemen.

Het pad is ontstaan door gebruik.
Er bestaan situaties waarbij een pad kan leiden tot een openbare erfdienstbaarheid.
Dit middels aantoonbare bewijzen (vb foto's) dat een pad 30j in gebruik is, zonder dat er ooit bezwaar werd geopperd. Maar het is dan alleen de Vrederechter die dit kan uitspreken.

Ondanks dat dit pad wel werd opgenomen op de recentste topografische kaarten van het NGI is deze regel hier waarschijnlijk niet aan de orde.
Het is de eigenaar er misschien om te doen dat dit net wordt voorkomen en laat het hier gewoon bij zonder het perceel daadwerkelijk af te sluiten.

Mag hier dan lopen ?  Eigenlijk niet dus!. Tenzij op eigen initiatief en verantwoordelijkheid. Maar het is niet aan de gemeente dit te controleren, aan te moedige of af te raden.

Feit is wel dat wij als gemeente eventuele verbeteringen van het pad daar (zoals voorheen wel het geval was) , alsook het brugje, niet meer zullen uitvoeren.