naar top
Gemeente Tremelo

Veilig & Vlot door Tremelo: elektrische fietsen, maak de juiste keuze

Elektrische fietsen winnen steeds meer aan populariteit. Met een elektrische fiets lijkt het alsof je constant met de wind in de rug fietst, wat aangenamer trappen is. Deze fiets is niet enkel populair bij ouderen die minder mobiel zijn of wat extra kracht willen. Ook steeds meer jonge mensen ...

... kopen een elektrische fiets om sneller en comfortabeler naar het werk te gaan.

Informeer je goed over de verschillende types elektrische fietsen met hun specifieke eigenschappen en de voorwaarden waar je rekening mee moet houden: rijbewijs, verzekering, nummerplaat, veiligheid…

  • Een fiets met elektrische hulpmotor (≤ 250 W en ≤ 25 km/u) beschikt enkel over trapondersteuning en heeft geen COC (certificaat van overeenstemming).

  • Een gemotoriseerde fiets (≤ 1000 W en ≤ 25 km/u) beschikt altijd over trapondersteuning maar kan ook zijn uitgerust met een motor die autonoom zonder gebruik van de pedalen kan werken.
  • Een speed pedelec (≤ 4000 W en ≤ 45 km/u) is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Je kunt door zelf mee te trappen snelheden tot 45 kilometer per uur behalen. Speed pedelecs vallen daardoor niet in de categorie ‘fietsen’, maar in die van de ‘bromfietsen’: ze moeten een nummerplaat hebben, bestuurders moeten een helm dragen en over een rijbewijs beschikken.
    De speed pedelec valt onder de regels voor de bromfietsen klasse B. Ze kunnen via signalisatie worden verplicht of geweerd van het fietspad, in tegenrichting worden toegelaten in éénrichtingsstraten en worden toegelaten tot voorbehouden wegen. Uiteraard gelden de snelheidsregels ook voor hen!

Meer informatie vind je op de website van de FOD Mobiliteit.

 

Dit artikel werd gepubliceerd op 01 september 2017
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Elektrische fietsen

Openingsuren en contact

Mobiliteitsdienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 55
fax
016 52 09 90
e-mail
Vandaag open van 09.00 - 12.00 uur - 13.30 - 16.00 uur
Morgen open van 09.00 - 12.00 uur - 17.00 - 19.00 uur

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.