naar top
Gemeente Tremelo

Veilig & Vlot door Tremelo: help, hoe gebruik ik een zebrapad?

Als voetganger moet je altijd het zebrapad gebruiken wanneer het zich binnen de 30 meter bevindt van de plaats waar je de weg wil oversteken. Je steekt gezwind over, zonder te treuzelen of het verkeer onnodig op te houden.

Wanneer je te voet een zebrapad oversteekt of aanstalten maakt om over te steken, dan heb jij als voetganger voorrang op de andere weggebruikers. Bestuurders van fietsen en gemotoriseerde voertuigen moeten stoppen voor jou. 

Wanneer je met de fiets een zebrapad oversteekt, heb je GEEN voorrang, want dan ben je een bestuurder. Enkel wanneer je afstapt en met je fiets aan de hand oversteekt, word je een voetganger en geldt bovenstaande regel.

Toch blijft het ook op een zebrapad opletten geblazen. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom en in een zone 30. Vooraleer je oversteekt, moet je goed kijken of de andere weggebruikers je wel gezien hebben. Anderzijds moet je als bestuurder van een fiets of gemotoriseerd voertuig altijd in staat zijn om op tijd te kunnen stoppen. Matig dus je snelheid! Denk er ook aan dat je geen andere bestuurder mag inhalen wanneer die vertraagt of stopt voor een zebrapad. 

Het is verboden vijf meter vóór of op een zebrapad te parkeren. Je mag in die zone ook niet even stilstaan om iemand uit je auto te laten stappen. Ook niet wanneer je 's ochtends gehaast bent om je kinderen aan schoolpoort te droppen.

Dit artikel werd gepubliceerd op 27 oktober 2017
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Zebrapad

Openingsuren en contact

Mobiliteitsdienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 55
fax
016 52 09 90
e-mail
Vandaag open van 09.00 - 12.00 uur - 13.30 - 16.00 uur
Morgen open van 09.00 - 12.00 uur - 17.00 - 19.00 uur

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.