Duurzame held: Evy Vaes

Onze eerste duurzame held is Evy Vaes. Evy is diëtiste en baat met haar zus de natuurwinkel Pomme & Peau in Tremelo uit. In 2020 besloot ze om het aanbod van de winkel uit te breiden met de opstart van een ophaalpunt van Boeren & Buren. Op 1 oktober start Pomme & Peau ook met een bulk store concept.

Wat is Boeren & Buren?

Boeren & Buren is een online platform dat lokale producenten en consumenten bij elkaar brengt. De verkooppunten van dit initiatief worden Buurderijen genoemd. Op een Buurderij kan je samen met andere buren lekkere en verse producten kopen bij lokale producenten. Enerzijds is het een korte keten initiatief, dat wil zeggen dat er geen tussenschakels zijn tussen de boer en de buur. De boer bepaalt zelf zijn prijs op de website van Boeren & Buren en krijgt dus een eerlijke prijs voor zijn product. Maar liefst 80% van de inkomsten gaan volledig naar de boer. Anderzijds draait Boeren & Buren rond het sociaal engagement. Zo is de Buurderij een plaats waar je een babbeltje kan slaan met de boeren en waar je ontdekt hoe hun producten tot stand komen.

Hoe begon Evy met dit initiatief?

Vorig jaar leerde Evy het verhaal achter Boeren & Buren heel toevallig kennen tijdens een wandeling in Aarschot. Ze raakte aan de praat met iemand van een kleinschalig cafeetje in het Stedelijk Museum. Hij vertelde haar dat er elke woensdagavond in het café een boerenmarktje plaatsvond waar je de online bestelde producten van bij boer kon ophalen. Aangezien Evy op dat moment op zoek was naar lokale producten voor Pomme & Peau leek dit haar een heel interessant initiatief. "Ik heb toen heel de avond meegelopen en met de producenten gepraat", vertelt Evy. Toen de Buurderij-Verantwoordelijke aan Evy liet weten dat hijeen nieuwe opvolger zocht, moedigde haar vriend haar aan om deze kans te grijpen. Na een week bedenktijd hakte Evy de knoop door en besloot ze om volledig voor dit nieuwe avontuur te gaan.

Het jaar daarop startte Evy met een ophaalpunt in haar eigen praktijk in Tremelo. Als diëtiste hecht Evy veel belang aan alles wat met gezonde voeding en duurzaamheid te maken heeft, voor haar was dit dus een volgende logische stap. Met haar ophaalpunt wil Evy inspelen op de vraag naar 100% eerlijke producten, zonder onnodige toevoegingen. "Dit aanbod is niet alleen voor mijn eigen cliënteel van belang, maar voor elke persoon die gezonder wil eten en leven", klinkt het. De verse producten kan je nog steeds wekelijks online bestellen en elke donderdag komen afhalen tussen 17u en 19u.

Hoe zal de Buurderij verder evolueren?

"Via Boeren & Buren hopen we meer mensen te overtuigen om de lokale boeren een hart onder de riem te steken", motiveert Evy. De laatste periode is het engagement om met zo'n initiatief te starten veel groter geworden. Daar zijn tal van redenen voor. Zo willen we terug naar onze roots en vinden we kwaliteit steeds belangrijker. "Mensen willen opnieuw naar de korte keten gaan, feeling krijgen met hoe iets groeit en bloeit, terug naar bulk én eerlijke producten gaan", licht Evy toe.

Wat ligt er nog in het verschiet voor Pomme & Peau?

Binnenkort wordt het winkeltje nog een stuk duurzamer. “Pure producten met de juiste samenstelling van volgranen koolhydraten, gezonde vetten, rijk aan vezels en zonder onnodige toevoegingen zijn moeilijk te vinden", zegt Evy.  Uit noodzaak ging Evy zelf op zoek naar lokale producenten die deze pure producten wel kunnen aanbieden en die hier ook respectvol mee omgaan. "Zo kan iedereen de stap zetten naar een natuurlijke manier van eten en leven", luidt het.

Vanaf 1 oktober 2020 kan je bij Pomme & Peau ook terecht voor plantaardige producten in bulk. Breng je eigen potje mee of vraag een duurzaam papieren zakje in de winkel en laat het naar hartenlust vullen door Evy!

Verse producten kan je nog steeds wekelijks online bestellen via het ophaalpunt Boeren & Buren en elke donderdag komen afhalen tussen 17u en 19u.

De bulk concept store zal geopend zijn op:

Do: 9u30 tot 12u30 - 13u30 tot 19u00

Vr: 13u30 tot 18u00

Dit artikel werd gepubliceerd op 22 september 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Duurzame held: Evy Vaes

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail


Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: