Duurzame held: Sabine Begine

De held waarmee we deze week afsluiten is Sabine Begine. Sabine is al bijna vijf jaar het gezicht achter de vzw 'Zonder honger naar bed' voor de regio Keerbergen-Haacht-Tremelo-Werchter-Rotselaar. Met deze vereniging biedt ze levensmiddelen aan tegen betaalbare prijzen.

Sabine beschrijft 'Zonder honger naar bed' als een sociaal initiatief, als een vereniging die er voor iedereen is. Niet alleen gezinnen met een kleinere financiële armslag zijn welkom, maar ook elke sociaal voelende klant. Vanuit de vereniging runt Sabine een webshop en een sociale kruidenier in Keerbergen. Via de webshop van 'Zonder honger naar bed' kan je onder andere huishoudproducten, verzorgingsproducten en schoolspullen bestellen. Voor vers fruit, verse groenten en kruiden kan je terecht bij haar sociale kruidenier.

Wanneer je de sociale kruidenier binnenwandelt, merk je op dat er heel veel verschillende soorten fruit en groenten te vinden zijn. Sabine vindt het belangrijk om betaalbare en vitaminerijke producten aan haar klanten te kunnen geven. Er zijn veel gezinnen die vers fruit en verse groenten van hun menu schrappen omdat het duur is. "Met het budget waarmee je in een reguliere winkel een halve kilo tomaten kan kopen, kan je hier verschillende producten kopen", verklaart Sabine. Ook zorgt Sabine ervoor dat ze haar aanbod zo veel mogelijk kan opvullen met producten die lokaal geteeld worden. Zo gaat ze telkens kijken welke groenten en welk fruit ze kan vinden binnen een omtrek van 20 kilometer. Dat doet ze enerzijds om de boeren te ondersteunen en anderzijds omwille van het duurzame aspect.

De producten die je op haar webshop kan vinden, zijn voornamelijk afkomstig van loten, overstocks en overproducties. Het gaat dan om stuks die niet meer verkocht geraken doordat de winkel de deuren sluit of doordat de producten teruggestuurd worden. "Vroeger werden die producten vernietigd, nu gebeurt dat gelukkig niet meer", vertelt Sabine. Zo kon Sabine vorig jaar via een lot heel wat nieuwe merkschoenen op de kop tikken voor een schoenenactie: "Voor veel gezinnen is het een prangend probleem om goede schoenen te kopen. Mijn wens om voor hun kerst nieuwe schoenen cadeau te doen, is toen uitgekomen." Sabine haalt er heel veel voldoening uit om deze gezinnen te helpen. Ze is fier dat ze met zo'n kleine organisatie toch een groot verschil kan maken. "Als ik zie wat wij teweegbrengen bij die gezinnen, dat is echt fantastisch", klinkt het.

Onlangs zette Sabine een actie op poten om het gezin van baby Kayleigh financieel te ondersteunen. Kayleigh werd te vroeg geboren en bracht daardoor veel tijd door in het ziekenhuis. Om de medische kosten te drukken, verkoopt Sabine groentenboxen aan zeven euro per stuk. Van die zeven euro, gaat er vijf euro integraal naar baby Kayleigh. Hoe Sabine naar de toekomst kijkt? Sabine is er rotsvast van overtuigd dat 'Zonder honger naar bed' geen eendagsvlieg is. "Er gaat nog van ons gehoord worden, daar ben ik zeker van", bevestigt ze.

Dit artikel werd gepubliceerd op 25 september 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Duurzame held: Sabine Begine

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail


Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: