naar top
Gemeente Tremelo
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Orgaandonatie: registreer je wensen nu zelf online

Eén donor kan tot acht mensenlevens redden en zelfs de levenskwaliteit van wel vijftig mensen verbeteren. En sinds kort kan je je zelfs online registeren, met enkele muisklikken. Niet twijfelen, gewoon doen!

In België stelt de wet de regels vast over welke organen of andere menselijke lichaamsmaterialen mogen worden verwijderd na de dood van een persoon. A priori wordt iedereen in België verondersteld een potentiële donor te zijn. Iedereen heeft echter het recht om zich hiertegen te verzetten, maar ook om te bevestigen dat hij of zij als donor wil optreden.

Dit kan gebeuren door je naasten (familie, vrienden) op de hoogte te brengen van jouw keuze, maar kan ook worden geregistreerd in een databank die in geval van overlijden zal worden geraadpleegd vooraleer een eventuele verwijdering plaatsvindt. Bovendien kan je op elk moment van gedachten veranderen en een nieuwe verklaring laten registreren.

Sinds 1 juli 2020 zijn de keuzemogelijkheden veel ruimer dan 'voor of tegen'. Je kan voortaan vier beslissingen met betrekking tot de donatie van menselijk lichaamsmateriaal na overlijden vastleggen. Zo kan je aanduiden of je wel dan niet instemt met orgaan-, weefsel- of celdonatie voor wetenschappelijk onderzoek of ontwikkeling van nieuwe behandelingen.  

In het verleden kon men alleen zijn wensen met betrekking tot donatie registreren door naar het gemeentebestuur te gaan. Alleen jouw gemeente had de nodige toegang om jouw verklaring in de centrale databank te registreren. Vanaf nu kan je ook jouw arts vragen om het voor jou te doen of je kan het direct zelf online regelen via het portaal MijnGezondheid.be. Je kan hier ook andere donaties en wilsverklaringen registreren of raadplegen.

Lees meer over orgaandonatie op www.beldonor.be.

Dit artikel werd gepubliceerd op 13 oktober 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Orgaandonatie

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.