Persinfo - Eeuwenoude pastorie zoekt nieuwe eigenaar

De voormalige pastorie in Baal wordt te koop gezet. Het gebouw is eigendom van de Sint-Annaparochie en staat al geruime tijd leeg. Om dit historisch pand te beschermen tegen leegstand en verloedering gaat Lokaal Bestuur Tremelo samen met de Kerkfabriek op zoek naar een duurzame herbestemming.

De pastoriewoning in Baal dateert uit de achttiende eeuw en werd in 2009 vastgesteld als bouwkundig erfgoed. Dit dubbelhuis met twee verdiepingen heeft een karakteristieke steekboogdeur met een geprofileerde, uitspringende druiplijst. Onder de kroonlijst bevindt zich een ingemetseld abtsschild met de wapenspreuk "In Fide Fortis". Naast de karaktervolle gevel bevat ook het interieur een aantal historische elementen. Het gebouw heeft een voortuin met oprijlaan en is gelegen op twee percelen met een totale oppervlakte van bijna 30 are.

Oorspronkelijk heeft de pastorie als functie gemeenschapsvoorziening. De nieuwe functies kunnen echter uiteenlopend zijn. Ook andere toepassingen zoals privégebruik of een commerciële invulling zijn mogelijk. Echter alleen voorstellen met een kwalitatieve renovatie en een duurzame herbestemming van het hoofdgebouw komen in aanmerking voor de verkoop van de pastorie. 

De voormalige pastorie vormt een belangrijk onderdeel van de Baalse geschiedenis. Zowel het lokaal bestuur als de Kerkfabriek willen erop toezien dat het gebouw een passende invulling krijgt die ook op lange termijn een bijdrage kan leveren aan de dynamiek van Baal.


Samenwerking met Value Partners

Om iedereen de kans te geven een solide en gemotiveerd voorstel in te dienen wordt een transparante procedure doorlopen. Het lokaal bestuur gaat hiervoor een samenwerking aan met Value Partners. Een infomoment met plaatsbezoek is gepland op 22 december of mogelijk na afspraak. Geïnteresseerde kopers hebben de gelegenheid om tijdens informatiegesprekken in de periode vanaf midden januari tot einde maart 2021 hun ideeën af te toetsen. De inschrijvingen van kandidaat-kopers dienen uiterlijk 19 april 2021 om 11 uur ingediend te zijn.

Wie meer informatie wenst over de procedure kan contact opnemen met Value Partners nv, Pascale Van Den Eynde, pascale@valuepartners.be, 0476 363 200. 

Meer info:
Bert De Wit, burgemeester, burgemeester@tremelo.be, 0476 85 80 02
Wim Vandenbroeck, algemeen directeur, algemeendirecteur@tremelo.be, 016 52 54 05

Dit artikel werd gepubliceerd op 10 november 2020

Bekijk ook

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Pastorie Baal (copyright: Kris Vandevorst, Provincie Vlaams-Brabant)

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail
Vandaag gesloten


Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: