Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Verpak asbest en reserveer op voorhand je bezoek aan het containerpark

Wens je asbest naar het containerpark te brengen? Dan ben je verplicht om op voorhand online een afspraak te maken. Vanaf 1 januari is het ook verplicht om asbesthoudende materialen verpakt aan te leveren. Voor de veiligheid is het sterk aangeraden om dit nu al te doen.

Vooraleer je asbest aanlevert op het EcoWerf-recyclagepark, ben je verplicht om eerst een afspraak te maken via ecowerf.mijnrecyclagepark.be. Daar vind je ook alle voorwaarden. Zonder afspraak mag je namelijk geen asbest aanleveren.

Om jouw veiligheid en die van de andere inwoners en van de parkwachter te verhogen, is het vanaf 1 januari 2021 bovendien verplicht om asbesthoudende materialen aan te leveren verpakt in transparante, plastic folie. In tussentijd beveelt EcoWerf sterk aan om ook nu al je asbestafval verpakt aan te bieden. Deze verplichting tot verpakken van asbest wordt nu al bij veel afvalintercommunales toegepast.

Hoe aanleveren?

Verpak grote stukken asbestafval, zoals golfplaten, in doorzichtige plastic bouwfolie (minstens 100 micron) en plak deze goed af met een stevige plakband. Zorg dat het pakket nog hanteerbaar is, zodat je het op het recyclagepark voorzichtig in de bigbag voor asbest kan leggen. Kleinere stukken asbestafval, zoals leien, dien je te verpakken in doorzichtige plastic folie of dubbel te verpakken in stevige, transparante plastic zakken. Verpak ze dus 2 keer in een plastic zak en plak goed af met een stevige plakband. Deze bouwfolie en plastic zakken kan je in de meeste doe-het-zelfzaken aankopen.

EcoWerf informeert deze winkels over de aanbeveling en binnenkort de verplichting om verpakt aan te leveren. Op het recyclagepark kan je enkel terecht met hechtgebonden asbest. Ongebonden asbest (bv. asbestkoord of plaasterisolatie rond verwarming) wordt niet aanvaard. Wend je daarvoor tot erkende bedrijven, de lijst kan je vinden op www.ecowerf.be/sorteerregels-asbestcement

Opgelet: de stukken hechtgebonden asbest mogen maximum 2,90 meter lang en 1 meter breed zijn. Wil je grotere stukken aanbrengen, neem dan vooraf contact op met EcoWerf op 0800/97 0 97.

Hoe mijn veiligheid garanderen?

Wees voorzichtig bij het verwijderen van asbest: vermijd breken en draag de correcte beschermingsmiddelen, namelijk een FFP3-masker, een wegwerpoverall en handschoenen. Na het verpakken van je asbestafval kan je deze beschermmaterialen ook 2 keer in een plastic zak verpakken en op het recyclagepark afgeven bij je asbestafval.

Raadpleeg hier de sorteerregels en bekijk de tips om veilig asbest te verwijderen en naar het recyclagepark te brengen. 

Dit artikel werd gepubliceerd op 07 december 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Asbest verplicht verpakt aanleveren

Openingsuren en contact

Containerpark

adres
Tremelobaan 353118 Werchter
tel.
0800 97 0 97
Vandaag gesloten
Morgen open van 12.30 - 19.30 uur


Raadpleeg de feestdagenregeling op de website van Ecowerf.