Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Meldpunt problematische situaties op het vlak van wonen

Het recht op degelijke huisvesting is vastgelegd in de Belgische grondwet. Toch verloopt de zoektocht naar een geschikte huurwoning niet altijd even gemakkelijk. Ben je het slachtoffer geworden van discriminatie op de huurmarkt? Meld dit bij het woonloket en krijg extra ondersteuning.

Discriminatie blijkt nog steeds een hindernis te vormen bij het zoeken van een woning op de huurmarkt. Maar wat is discriminatie op de huurmarkt precies?

Discriminatie op de huurmarkt: wat is dat?

Een verhuurder mag zelf kiezen aan wie hij zijn woning verhuurt, maar deze keuzevrijheid is niet onbeperkt. De verhuurder moet rekening houden met het gelijkheidsbeginsel en het verbod op discriminatie.

Concreet betekent dit dat de verhuurder zijn keuze niet mag baseren op geslacht, leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, taal, gezondheidstoestand, handicap, fysieke of genetische eigenschap, genderidentiteit, genderexpressie, sociale positie, nationaliteit, ras, huidskleur, origine of nationale of etnische afstamming.

Er zijn verschillende vormen van discriminatie. Geen huisdieren toelaten is een voorbeeld van indirecte discriminatie. En wanneer je niet verhuurt aan grote gezinnen door het 'vele lawaai' discrimineer je onbewust. Alle vormen van discriminatie vind je hier. Verhuurders zijn zich er niet altijd van bewust dat ze discrimineren. Nochtans is discriminatie op de huurmarkt bij wet verboden.

Meldpunt

Kreeg je te maken met discriminatie op de huurmarkt? Zorg dan dat je voldoende bewijzen verzamelt, zoals duidelijke e-mails en/of getuigenissen. Het is aan de verhuurder om deze bewijzen te weerleggen en om zijn keuzes te verantwoorden.

Doe vervolgens een melding bij het woonloket. Het woonloket staat klaar om extra ondersteuning te bieden. Zo zal het woonloket ervoor zorgen dat je klacht ingediend wordt bij UNIA, de onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert.

Je kan bij het woonloket ook terecht voor meldingen inzake woningkwaliteit, leegstand of verwaarlozing, problemen met energieleveranciers, problemen inzake huren of verhuren en meldingen van andere problemen op vlak van wonen.

Dit artikel werd gepubliceerd op 15 december 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Meldpunt discriminatie huurmarkt

Openingsuren en contact

Woonloket

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
0496 25 85 29
e-mail
Vandaag open van 09.00 - 12.00 uur - 13.30 - 16.00 uur
(Op afspraak)
Morgen gesloten