Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Doe mee aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Januari is de internationale maand in de strijd tegen baarmoederhalskanker. Tijdens deze maand benadrukken we het belang van een vroegtijdige opsporing van baarmoederhalskanker. Ben je tussen de 25 en 64 jaar oud? Laat dan elke drie jaar een uitstrijkje nemen én voorkom baarmoederhalskanker.

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker moedigt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Hierdoor kunnen afwijkende cellen tijdig worden opgespoord en behandeld. Zo wordt baarmoederhalskanker voorkomen.

Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Uitnodigingsbrief

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de leeftijdsgroep behoort en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje heb laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent.

Krijg je graag een herinnering in je mailbox als het weer tijd is voor een uitstrijkje? Schrijf je dan hier in.

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was?

 Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken. 

Lokale cijfers

In onze gemeente liet 62,5% van de vrouwen van 25 tot en met 64 jaar zich preventief onderzoeken voor baarmoederhalskanker en zo scoren we lager dan de deelname in onze provincie. Om het streefcijfer van 65% te behalen is er dus nog veel werk voor de boeg.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 (tussen 9u-12u of 13u-16u), stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/

Dit artikel werd gepubliceerd op 05 januari 2021
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Openingsuren en contact

Overheidsopdrachten

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 37
fax
016 53 49 03
e-mail


Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten:

  • Maak vooraf een afspraak.
  • Draag een mondmasker.
  • Ontsmet je handen bij het binnenkomen.
  • Kom alleen en niet met het voltallige gezin als dat niet nodig is.
  • Betaal elektronisch.