Gratis infosessies EcoWerf: afval verminderen

EcoWerf organiseert, in samenwerking met Vlaco (Vlaamse compostorganisatie), opnieuw online infosessies in mei en juni. Wil jij graag leren hoe je minder afval kan produceren of hoe je het een nieuwe bestemming kan geven? Schrijf je dan snel in. De sessies vinden steeds plaats van 19u00 tot 20u30.

Een overzicht van de infosessies:

Kringlooptuinieren in een notendop

Maandag 3 mei

Denk aan de kringloop en kies voor tuinieren met minder resten én minder werk! Tijdens deze online infosessie ontdek je hoe jij tuinafval kan voorkomen en hoe je allerlei tuinresten nuttig en ook creatief in de tuin kan gebruiken. 

Kringlooptuinieren in een veranderend klimaat

Donderdag 6 mei

Ons klimaat en onze leefomgeving wijzigen. Dat merk je aan heel wat grote en kleine dingen: de grondwaterstand in je tuin, de jaarlijks weerkerende extreme zomertemperaturen, extreme buien en onweders en het steeds meer opduiken van plantenziekten, exoten en invasieve soorten. Tuinieren is niet meer zo eenvoudig als pakweg 20 jaar geleden. Je kan je kringlooptuin met een paar eenvoudige ingrepen wapenen tegen al dat natuurgeweld. Je tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe je jouw tuin inricht, heeft ook een impact op het klimaat in jouw buurt en straat. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter dit is voor het klimaat in onze dorpen en steden.

Urban gardening

Maandag 10 mei

Wil je een groenere thuis maar heb je slechts beperkte oppervlakte? Geen probleem! Ontdek in deze sessie hoe je in kleine ruimte toch veel kan planten én oogsten. Verder kom je meer te weten over stadsgroen, geveltuinen en kleinschalige tuinen. Ook in een stedelijke omgeving en in kleine tuintjes kunnen we de kringloop sluiten.

Bij je thuis composteren 

Donderdag 13 mei

Begint het bij jou ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in de tuin? En dat je compost zelf kunt produceren door je groente,- fruit- en tuinafval thuis te composteren? Jouw tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur maar je houdt ook de duurzame kringloop in stand.

Snoeihout voorkomen en verwerken

Maandag 17 mei

Het snoeiwerk beperken start bij een goede aanplant, maar ook een juiste timing speelt een belangrijke rol. Er zijn verschillende manieren om je snoeiafval terug aan te wenden in de tuin, waaronder het eigenlijk geen afval meer is, maar een nieuwe grondstof. Eén manier is bijvoorbeeld het versnipperen met een hakselaar, maar er is nog veel meer te ontdekken in deze sessie!

Grasbeheer

Donderdag 20 mei

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen. Hiervoor hoef je geen groot tuinier te zijn. 

Voedselverlies voorkomen door correct koelkastbeheer

Maandag 24 mei

Een goede koelkastindeling behoed je van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie kom je meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips het maximale uit je voeding haalt.

Voedselverlies voorkomen door bewaartechnieken

Donderdag 27 mei

Ontdek hoe je voedselverlies kan voorkomen aan de hand van bewaartechnieken. Je leert niet enkel welke invloed temperatuur heeft op je voeding (koelen, diepvriezen of koken), maar ook welke invloed het toevoegen van suiker, zout, azijn, alcohol,... heeft op voedingsmiddelen.

Voedselverlies voorkomen door koken met restjes

Maandag 31 mei

Een derde van het geproduceerde voedsel gaat verloren. Ontdek hoe je hier iets aan kan doen door te koken met restjes. Maak nieuwe creaties en laat je inspireren door allerlei combinaties in de restjesrecepten van Vlaco. Met restjes kan je nog alle kanten uit! Je hoeft geen keukenprinses, beroepskok of ervaren restjesridder te zijn om de tips en tricks te kunnen toepassen op de overschotjes uit je koelkast!

Pesticidenvrij beheer

Donderdag 3 juni

Een tuin onderhouden zonder pesticiden? Een oprit of terras onkruidvrij houden zonder te spuiten? Ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden? Woekeraars een lesje leren? Het kan! Wil jij je er ook aan wagen maar weet je niet hoe? Ontdek het in deze online sessie! Je maakt er kennis met heel wat tips en kringlooptechnieken en met een plan van aanpak kan je thuis zelf aan de slag.

Praktisch

Elke online les start om 19 uur en duurt anderhalf uur. Om te kunnen deelnemen aan de sessie heb je een laptop met camerafunctie en een stabiele internetverbinding nodig.

Inschrijven?

Inschrijven kan via mail naar afvalpreventie@ecowerf.be met vermelding van welke sessie(s) je wil volgen.

Je krijgt nadien een bevestigingsmail en je ontvangt een link naar de sessie vlak voor aanvang. Als je je inschrijft rekent EcoWerf erop dat je effectief deelneemt.

Dit artikel werd gepubliceerd op 14 april 2021
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Afval verminderen

Openingsuren en contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail


Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten:

  • Maak vooraf een afspraak.
  • Draag een mondmasker.
  • Ontsmet je handen bij het binnenkomen.
  • Kom alleen en niet met het voltallige gezin als dat niet nodig is.
  • Betaal elektronisch.