Gratis infosessies EcoWerf: afval verminderen

EcoWerf organiseert, in samenwerking met Vlaco (Vlaamse compostorganisatie), 6 online sessies die jou kunnen helpen om minder afval te produceren of om het een nieuwe bestemming te geven. De eerste sessie gaat door op donderdag 28 januari.

Een overzicht van de 6 infosessies:

Donderdag 28 januari:  Urban gardening

van 19:00 tot 20:30u

Wil je een groenere thuis maar heb je slechts beperkte oppervlakte? Geen probleem! Ontdek in deze sessie hoe je in kleine ruimte toch veel kan planten én oogsten. Verder kom je meer te weten over stadsgroen, geveltuinen en kleinschalige tuinen. Ook in een stedelijke omgeving en in kleine tuintjes kunnen we de kringloop sluiten.

Woensdag 3 februari: Bij je thuis composteren  

van 19:00 tot 20:30u

Begint het bij jou ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in de tuin? En dat je compost zelf kunt produceren door je groente,- fruit- en tuinafval thuis te composteren? Jouw tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur maar je houdt ook de duurzame kringloop in stand.

Donderdag 11 februari: Voedselverlies voorkomen

van 19:00 tot 21:00u

Een derde van het geproduceerde voedsel gaat verloren. Ieder van ons kan hier een verschil in maken door plannen van aankopen, teelten en maaltijden. Maar ook de plaats waar we voeding bewaren en de bewaartechniek speelt een belangrijke rol: van potten uit grootmoeders tijd tot moderne droogovens. Tot slot krijg je ideeën om overschotjes te verwerken tot nieuwe creatieve maaltijden. Je hoeft geen keukenprinses, geen beroepskok of geen ervaren restjesridder te zijn om de tips en tricks te kunnen toepassen op de overschotjes uit je koelkast!

Vrijdag 19 februari: Kringlooptuinieren in veranderend klimaat  

van 19:00 tot 20:30u

Ons klimaat en onze leefomgeving wijzigen. Dat merk je aan heel wat grote en kleine dingen: de grondwaterstand in je tuin, de jaarlijks weerkerende extreme zomertemperaturen, extreme buien en onweders en het steeds meer opduiken van plantenziekten, exoten en invasieve soorten. Tuinieren is niet meer zo eenvoudig als pakweg 20 jaar geleden. Je kan je kringlooptuin met een paar eenvoudige ingrepen wapenen tegen al dat natuurgeweld. Je tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe je jouw tuin inricht, heeft ook een impact op het klimaat in jouw buurt en straat. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter dit is voor het klimaat in onze dorpen en steden.

Donderdag 25 februari: Snoeihout voorkomen en verwerken

van 19:00 tot 20:30u

Het snoeiwerk beperken start bij een goede aanplant, maar ook een juiste timing speelt een belangrijke rol. Er zijn verschillende manieren om je snoeiafval terug aan te wenden in de tuin, waaronder het eigenlijk geen afval meer is, maar een nieuwe grondstof. Eén manier is bijvoorbeeld het versnipperen met een hakselaar, maar er is nog veel meer te ontdekken in deze sessie!

Woensdag 3 maart: Pesticidenvrij beheer van verharding en tuinen  

van 19:00 tot 20:30u

Een tuin onderhouden zonder pesticiden? Een oprit of terras onkruidvrij houden zonder te spuiten? Ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden? Woekeraars een lesje leren? Het kan! Wil jij je er ook aan wagen maar weet je niet hoe? Ontdek het in deze online sessie! Je maakt er kennis met heel wat tips en kringlooptechnieken en met een plan van aanpak kan je thuis zelf aan de slag.

Inschrijven?

Inschrijven kan via een mail naar afvalpreventie@ecowerf.be.

Je krijgt nadien een bevestigingsmail en je ontvangt een Zoom-link vlak voor aanvang. Als je je inschrijft rekent EcoWerf erop dat je effectief deelneemt.

Dit artikel werd gepubliceerd op 14 januari 2021
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Afval verminderen

Openingsuren en contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 20
fax
016 52 09 90
e-mail


Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten:

  • Maak vooraf een afspraak.
  • Draag een mondmasker.
  • Ontsmet je handen bij het binnenkomen.
  • Kom alleen en niet met het voltallige gezin als dat niet nodig is.
  • Betaal elektronisch.