Dit nieuwsbericht is niet actueel.

CurieuzeNeuzen in de Tuin: meet de hitte en droogte in jouw tuin!

Tijdens de zomer geniet je graag van je tuin. Maar geniet jouw tuin nog van de zomer? Dat onderzoekt 'CurieuzeNeuzen in de Tuin', het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte. Wil jij graag burgerwetenschapper worden in dit internationale onderzoek? Schrijf je dan vandaag nog in!

De hitte- en droogterecords volgen elkaar op, en dat laat zich ook meer en meer voelen in jouw tuin. Hoe wapenen we onze tuinen, parken, akkers en natuurgebieden beter tegen de droogte, en wat maakt dat je tuin tijdens een hittegolf koel blijft?

Dat onderzoekt 'CurieuzeNeuzen in de Tuin', het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Met de hulp van innovatieve technologie worden de hitte en droogte op 5.000 meetpunten een half jaar lang in kaart gebracht. En daar zouden we ook graag jouw tuin bij hebben!

Op elk meetpunt meet een slimme sensor de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem. Deze sensor zendt dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Via een persoonlijk dashboard krijg je toegang tot de gegevens uit jouw tuin. Zo volg je live welke impact droogte en hitte op jouw tuin hebben.

Wil jij burgerwetenschappen worden in dit internationale onderzoek? Plaats dan ook een sensor in jouw gazon! Groot, klein, stedelijk of landelijk gelegen: elke tuin kan meedoen. Wetenschappers gaan aan de slag met deze belangrijke data over de effecten van hitte en droogte. En op jouw beurt ontvang jij een rapport vol nieuwe inzichten over jouw eigen tuin.  

Schrijf je ten laatste in op 14 februari via de App DS Nieuws of op standaard.be/curieuzeneuzen.

'CurieuzeNeuzen in de Tuin' is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard, in nauwe samenwerking met Rabobank.be, Orange, Vito, VMM, Departement Enonomie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, DPD en Aquafin.

Dit artikel werd gepubliceerd op 03 februari 2021
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • CurieuzeNeuzen in de Tuin

Openingsuren en contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail

Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: