Opleiding tot vrijwillig burenbemiddelaar, iets voor jou?

Wegens grote interesse organiseert het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding een extra opleiding burenbemiddeling vanaf 23 april. Wil je bijdragen aan een betere samenleving? Bezit je over sociale en communicatieve vaardigheden? Dan is dit project misschien wel iets voor jou!

Kleine, alledaagse conflicten, opgehoopte spanningen en problemen kunnen de sfeer en de leefbaarheid in een wijk negatief beïnvloeden. Daarom ondersteunt de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant de lokale besturen bij het opzetten van projecten burenbemiddeling.

Wat is burenbemiddeling?

Burenbemiddeling richt zich op het herstellen van de communicatie en het oplossen van conflicten tussen buren via de methodiek van bemiddeling. Het bemiddelingsgesprek gebeurt door 2 goed opgeleide vrijwilligers. Zij worden hierbij begeleid en ondersteund door de lokale of provinciale coördinator burenbemiddeling.

Wie kan burenbemiddelaar zijn?

Als (vrijwillig) burenbemiddelaar beschik je over sociale en communicatieve vaardigheden. Daarnaast ben je integer en discreet en in staat om een neutrale, objectieve houding aan te nemen. Het opleidingsniveau is niet belangrijk. Kennis over de werking van gemeente, politie en justitie is een pluspunt, maar geen absolute noodzaak. 

Bovendien moet je bereid zijn 6 opleidingsdagen te volgen in het provinciehuis in Leuven. Deze gratis opleiding is gepland op:

 • vrijdag 23 april
 • vrijdag 30 april
 • vrijdag 7 mei
 • woensdag 12 mei
 • donderdag 20 mei
 • vrijdag 28 mei

Gelet op de maatregelen bestaat de kans dat het theoretische gedeelte van de opleiding deels online plaatsvindt. Na deze opleiding dien je tijd vrij te maken voor het project burenbemiddeling. 

Interesse

Ben je geïnteresseerd in deze vorming? Dan kan je een aanvraag indienen via burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be. Je ontvangt bijkomende informatie en een uitnodiging voor een verkenningsgesprek. In dit gesprek worden de wederzijdse verwachtingen afgetoetst en wordt er gepeild naar jouw motivatie.

Meer informatie over de opleiding vind je op www.vlaamsbrabant.be/pivo. Heb je vragen? Neem dan contact op met het provinciaal netwerk burenbemiddeling via burenbemiddeling@vlaamsbrabant.be of 016 26 78 41.  

Burenbemiddeling is een initiatief van de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant (dienst maatschappelijke veiligheid) in samenwerking met de geïnteresseerde steden en gemeenten.

Dit artikel werd gepubliceerd op 09 april 2021
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

 • Opleiding burenbemiddeling

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten


Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten:

 • Maak vooraf een afspraak.
 • Draag een mondmasker.
 • Ontsmet je handen bij het binnenkomen.
 • Kom alleen en niet met het voltallige gezin als dat niet nodig is.
 • Betaal elektronisch.