EcoWerf haalt vanaf 17 juni asbest op aan huis

De Vlaamse regering streeft naar een asbestveilig Vlaanderen tegen 2040. Ook EcoWerf wil samen met de lokale besturen haar steentje bijdragen om asbest op een veilige en verantwoorde manier te verwijderen en af te voeren. Daarom haalt EcoWerf vanaf 17 juni jouw asbest op aan huis.

Vanaf juni 2021 organiseert EcoWerf met behulp van subsidies van de Vlaamse regering de ophaling van asbest aan huis en de milieuveilige opslag ervan. EcoWerf focust hierbij op asbest toegepast in dakbedekking, die beperkt is tot een dakoppervlakte van 150 m². EcoWerf aanvaardt enkel gebonden asbest zoals (golf)platen en asbestleien.

Wat is niet toegestaan? Ongebonden (losse) asbest, bijvoorbeeld verwerkt in plaasterisolatie rond verwarmingsbuizen. Hiervoor kan je terecht bij een erkend bedrijf. Voor gebonden asbest kan jij als inwoner van het werkingsgebied van EcoWerf gebruikmaken van de nieuwe dienstverlening. Maar ook lokale besturen, verenigingen, kmo's en scholen komen in aanmerking.

Hoe verloopt de aanvraag en ophaling van asbest?

Wens je jouw asbest te laten ophalen aan huis? Vul vanaf 17 mei het aanvraagformulier in op www.ecowerf.be. De asbestcoach van EcoWerf neemt vervolgens contact met je op en plant een huisbezoek in. De asbestcoach komt ter plaatse de situatie bekijken, geeft informatie over een veilige afbraak en verkoopt het nodige aantal asbestzakken. Verder spreekt de asbestcoach ook af waar de zakken veilig en goed bereikbaar moeten aangeboden worden voor ophaling en legt de ophaaldatum vast. Deze effectieve ophalingen gaan van start op 17 juni. 

De OVAM subsidieert dit project van EcoWerf en betaalt de kosten voor de ophaling en de verwerking. Dankzij die subsidie betaal je als inwoner slechts 30 euro per asbestzak. Voor dit bedrag krijg je 1 asbestzak en 2 setjes persoonlijke beschermingsmiddelen (FFP3-mondmasker, handschoenen, overall), komt de asbestcoach op voorhand ter plaatse langs, komt EcoWerf het asbest aan huis ophalen en zorgt voor de milieuveilige verwerking.

Hou er rekening mee dat het aantal aanvragen dat EcoWerf kan behandelen beperkt is en dat het project gedurende 3 jaar loopt. 

Andere mogelijkheden voor grotere volumes

Elk gezin kan gebruikmaken van maximaal 5 asbestzakken per jaar. Voor grotere volumes kan je geen beroep doen op de ophaling aan huis via EcoWerf. Je contacteert daarvoor best een private asbestophaler of -verwijderaar. Het blijft ook steeds mogelijk om gebonden asbest af te leveren op het EcoWerf-recyclagepark. In dat geval dien je op voorhand een afspraak te maken.

Let op: het is verplicht om je asbest op het recyclagepark verpakt aan te leveren in doorzichtige plastic folie van minstens 0,1 mm.

Meer informatie?

Op www.ecowerf.be vind je alle informatie over de ophaling van asbest aan huis. Je vindt er ook een lijst met veelgestelde vragen. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze via het contactformulier of via 0800/97 0 97. Neem zeker ook een kijkje op de website van de OVAM voor meer informatie over het veilig verwijderen van asbest.

Dit artikel werd gepubliceerd op 29 april 2021

Bekijk ook

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Asbest

Openingsuren en contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail


Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten:

  • Maak vooraf een afspraak.
  • Draag een mondmasker.
  • Ontsmet je handen bij het binnenkomen.
  • Kom alleen en niet met het voltallige gezin als dat niet nodig is.
  • Betaal elektronisch.