Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Werken aan Vijversbeek garanderen afvoer water en behoud beverdam

De provincie Vlaams-Brabant heeft de beverdammen in de Vijversbeek in Tremelo verlaagd. Hiermee wil ze de normale afvoer van het beekwater garanderen en zo wateroverlast bestrijden. Het leefgebied van de bever wordt hiermee niet bedreigd omdat de beverburcht en dammen behouden blijven.

Al enkele jaren voelt een beverfamilie zich helemaal thuis in de vallei van de Vijversbeek en de Grote Laak in Tremelo. Ze bouwde er een burcht en enkele dammen.

Omdat zo'n dam het waterpeil in de beek verhoogt, kan dit stroomopwaarts problemen opleveren. Daarom werkten we samen met de provincie (beheerder Vijversbeek en Grote Laak), het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en de eigenaar van het kasteeldomein een plan uit om de problematiek aan te pakken. Want de bever is een Europees beschermde diersoort.

Enkel bij overschrijding van een afgesproken waterpeil verlaagt de provincie voorzichtig de dam tot op het niveau dat het water terug voldoende kan doorstromen. Hierbij blijft de toegang tot de beverburcht onder water, zodat de bever hiervan geen hinder ondervindt.

Zo blijft het leefgebied van de bever, koesterbuur van Tremelo, beschermd.

Dit artikel werd gepubliceerd op 15 juni 2021
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Verlagen beverdam

Openingsuren en contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail

Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: