Persinfo - Open Monumentendag: 40 jaar bib en Damiaans erfgoed voor iedereen!

De 33ste editie van Open Monumentendag staat in het teken van inclusie. Op zondag 12 september kan je in Tremelo twee belangrijke cultuursites bezoeken: de bibliotheeksite en het Damiaanmuseum. Je ontdekt er hoe zij actief werken aan dit thema.

Damiaans erfgoed voor iedereen

Grootste Belg pater Damiaan hielp mensen zonder onderscheid. In de geest van Damiaan moet daarom ook iedereen vandaag terecht kunnen bij Damiaan en zijn erfgoed. Het Damiaanmuseum probeert zoveel mogelijk drempels weg te nemen en te streven naar inclusie. Vandaag is Damiaans erfgoed via de permanente museumexpo vooral 'zichtbaar' en 'hoorbaar', terwijl Damiaan bij leven net wezenlijk het verschil maakte door ook echt 'voelbaar' aanwezig te zijn. Speciaal ontworpen voelbare grondplannen, maquettes, kaarten en tekeningen maken het Damiaanmuseum, het Geboortehuis en de permanente museumexpo vanaf Open Monumentendag voelbaarder, toegankelijker en inclusiever. In het bijzonder staat Damiaans onroerend erfgoed (zijn geboortehuis in Tremelo, zijn kerk op Molokaï, de leprakolonie van Molokaï waar hij werkzaam was) in de kijker. Ontdek deze voelbare 'try-outs' op Open Monumentendag, geef jouw mening en help mee om Damiaans erfgoed inclusiever te maken.

40 jaar bibliotheek: van meisjesschool tot cultuursite

In 1926 ontwierp architect Fonteyn dit karakteristiek gebouw, bestemd als gemeentelijke meisjesschool. De speelplaats werd overlommerd door een lindeboom. Ook vandaag nog kan je hier in de schaduw genieten van deze mooie gebouwen. Met een opendeurdag, activiteiten voor de jeugd en een boekenverkoop vieren we tijdens Open Monumentendag de 40ste verjaardag van wat startte als "de boekerij" van pastoor Ooms.

Onze bibliotheek werkt ook actief aan het thema 'inclusie'. Met initiatieven als Boekstart en het Makkelijk Lezenplein maken wij van de bib een aangename en toegankelijke plek voor iedereen. 


Ontdek het volledige programma op www.visit-tremelo.be/open-monumentendag.


Info:

Diane Willems, schepen van cultuur, diane.willems@tremelo.be, 0472 21 83 31
Mariëlla Vranckx, bibliothecaris, mariella.vranckx@tremelo.be, 016 52 54 71
Pieter Geens, dienst vrije tijd, cultuur@tremelo.be, 016 52 54 44

Dit artikel werd gepubliceerd op 07 september 2021

Bekijk ook

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • 40 jaar bibliotheek

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail
Vandaag gesloten


Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: