Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Persinfo - Niels Albert gezicht van campagne tegen zwerfvuil op 19 maart

Wielrenners waarderen het mooie platteland waarin ze fietsen. Ondanks wat sommige mensen denken, is de wielertoerist echt wel bewust bezig met het afval dat ze onderweg verzamelen. Niels Albert toont hoe recreatieve en profwielrenners een voorbeeldrol spelen in de strijd tegen zwerfvuil.

Echte wielrenners rijden proper

"Wie al sportend geniet van de mooie natuur en ziet hoeveel vuil er langs de kant van de weg ligt, gaat nadenken over de impact van zwerfvuil", vertelt Niels Albert, ex-profwielrenner en uitbater van een fietsenwinkel in Tremelo.

In het reglement van wielerclubs wordt vaak duidelijk vermeld dat iedereen zijn afval onderweg moet bijhouden. Ook op professioneel vlak is er reeds enkele jaren een kentering en mogen wielrenners niet zomaar hun afval weggooien tijdens de race. Zo worden er wegwerpzones voor afval afgebakend in de strijd tegen zwerfvuil bij wielerwedstrijden. De organisator neemt ook de verantwoordelijkheid om alles achteraf op te ruimen.  

Fietsen is een van de sporten die het meest beoefend worden in onze mooie natuur. Het landschap kan slechts zo mooi blijven als iedereen zijn steentje bijdraagt.

Grote zwerfvuilwandeling 

In Tremelo staat de strijd tegen zwerfvuil hoog op de agenda. Op zaterdag 19 maart organiseert gemeente Tremelo in samenwerking met de MiNa-raad de jaarlijkse zwerfvuilwandeling. De wandeling start om 13.30 uur aan het gemeentehuis. Iedereen kan die dag mee de handen uit de mouwen steken voor een mooiere buurt. Niels Albert geeft de aftrap van de zwerfvuilwandeling.


Fotomoment start zwerfvuilwandeling

‘Niels Albert gezicht campagne tegen zwerfvuil’
zaterdag 19 maart om 13.15 uur, gemeentehuis Tremelo


Info:

Kris Torfs, schepen van milieu, christoph.torfs@tremelo.be, 0496 06 49 99
Tanja Stessens, deskundige milieu, milieudienst@tremelo.be, 016 52 54 58


Mooimakers coachingtraject

In Tremelo staat een efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid hoog op de agenda. Zo loopt er sinds 2020 een intensief traject onder begeleiding van een Mooimakers-coach met als doel een vermindering van het zwerfvuil en sluikstort in onze gemeente. En dat nog tot het einde van dit jaar.
De resultaten die het traject tot nu toe opleverde, kan je intussen al bewonderen in het straatbeeld. Zo werden er bordjes geplaatst op de verschillende picknick- en zitbankjes in de gemeente om bezoekers te vragen hun afval weer mee te nemen. En ook aan de verschillende rioolroosters wordt via graffiti sjablonen met de melding ‘Hier begint de zee’ aandacht gevestigd op het afval dat via de roosters terechtkomt in onze natuurgebieden.
In de loop van de komende maanden wordt ook nog het vuilnisbakkenplan verder uitgerold. We merken namelijk dat er op sommige plaatsen veel misbruik is van de straatvuilnisbakken. Daarom zullen enkele vuilnisbakken worden weggehaald of vervangen door exemplaren met een kleinere inwerpopening. Op termijn zal bij blijvend misbruik overgegaan worden tot handhaving. 

Dit artikel werd gepubliceerd op 16 maart 2022

Bekijk ook

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail
Morgen gesloten

Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: