Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Beleidsplan Ruimte zet in op kernversterking en open ruimte

Met de opmaak van een nieuw gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan wil het lokaal bestuur inspelen op nieuwe uitdagingen en ambities. Deze gaan onder meer over het versterken van de dorpskernen en het behoud van open ruimte.

Van structuurplan naar beleidsplan

Het huidige gemeentelijk ruimtelijk structuurplan dateert van 2012. Ondertussen zijn er nieuwe inzichten. Met de opmaak van een nieuw gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan wil het lokaal bestuur inspelen op nieuwe uitdagingen en ambities op vlak ruimtelijke ordening, omgeving, huisvesting en mobiliteit. Het Beleidsplan Ruimte omvat een duurzame ruimtelijke visie voor de gemeente die minstens 20 jaar mee kan.

De opmaak van het Beleidsplan Ruimte is een driejarig traject waarin we breed gedragen en onderbouwde beslissingen nemen:

  • 2021 Start verkenningsfase en opmaak focusnota - in kaart brengen sterktes en knelpunten van Tremelo
  • 2022 Conceptnota - bepalen van de krachtlijnen van het nieuwe Beleidsplan Ruimte
  • 2023 (Voor)ontwerp - eerste ontwerp van het Beleidsplan Ruimte
  • 2024 Definitief ontwerp Beleidsplan Ruimte

Focusnota zet in op kernversterking en behoud open ruimte

Tijdens de verkenningsfase werden de sterktes en knelpunten van Tremelo in kaart gebracht. Dit gebeurde via een uitgebreid participatietraject met de verschillende belanghebbenden. Na een brede burgerbevraging werden standpunten en suggesties verder uitgediept tijdens workshops met gemeentepersoneel, raadsleden, adviesraden en GECORO (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening).

Dit traject resulteerde in een focusnota die inzet op twee beleidskaders: intelligente verdichting in de kernen en behoud van groen in open gebieden. Tijdens de verdere opmaak van het beleidsplan wordt er nagedacht over de plekken voor verdichting, ontdichting en de optimale locatie van type bebouwing en bewoning. 

Om een tijdelijke luwte te creëren en het kader voor ruimtelijk beleid in de vorm van stedenbouwkundige verordeningen verder uit te werken, wil het lokaal bestuur inzetten op een tijdelijke beleidsmatige gewenste ontwikkeling (BGO) woon- en leefkwaliteit voor grotere projecten zoals meergezinswoningen en verkavelingen. Deze BGO kwam tot stand in overleg met de provincie Vlaams-Brabant en de GECORO en wordt voorgesteld op de gemeenteraad van 31 maart.

Bij de volgende stap in het Beleidsplan Ruimte, de opmaak van de conceptnota, zal net zoals in de gehele aanpak van het plan opnieuw ingezet worden op uitgebreide informatie-uitwisseling en intensief overleg met de verschillende actoren en belanghebbenden in dit project.

Dit artikel werd gepubliceerd op 24 maart 2022
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Spelbord

Openingsuren en contact

Omgeving

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 20 (elke werkdag behalve woensdag, van 9u tot 12u)
fax
016 52 09 90
e-mail


De dienst Omgeving is elke werkdag, behalve woensdag, telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur. Stel jouw vraag bij voorkeur via e-mail aan omgeving@tremelo.be