naar top
Gemeente Tremelo

Veilig & Vlot door Tremelo: Voorrang aan rechts geldt meer dan je denkt!

Ken je 'm nog? De verkeersregel waarbij je voorrang moet verlenen aan elk voertuig dat van rechts komt? Soms lijkt het wel alsof in onze straten heel wat mensen deze belangrijke voorrangsregel vergeten zijn.

De voorrang aan rechts is niet de enige voorrangsregel, maar hij is misschien wel degene waartegen het vaakst gezondigd wordt. Er flitsen je nu waarschijnlijk allerlei situaties op kruispunten voor de ogen. En terecht. Maar deze voorrangsregel is vaker van toepassing dan je denkt, bijvoorbeeld op pleinen of parkings. Hij geldt bovendien niet alleen voor gemotoriseerde voertuigen, maar ook voor fietsers.

Wat zegt de Wegcode?

Elke bestuurder moet voorrang verlenen aan de bestuurder die van rechts komt, behalve indien hij op een rotonde rijdt of indien de bestuurder die van rechts komt uit een verboden rijrichting komt.

Voorrang aan rechts geldt dus voor alle bestuurders ongeacht hun plaats op de openbare weg. Of er nu 'voorrang-aan-rechts'-borden of -wegmarkeringen zijn of niet. Dit betekent dat ook een fietser voorrang moeten verlenen aan een auto die van rechts komt. De bestuurder van die auto mag niet stoppen om voorrang te verlenen aan de fietser die van links komt, want dit zou kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. In de praktijk houden niet alleen autobestuurders, maar ook fietsers vaak geen rekening met de voorrang aan rechts regel. Ook niet tussen fietsers onderling. Reden daarvoor is meestal onwetendheid, wat uiteraard geen geldig excuus is, want elke weggebruiker wordt geacht de wegcode te kennen. Ook de jonge weggebruikers.


Enkele voorbeelden

Aan de kerk van Tremelo, op het kruispunt van de Schrieksebaan met de Astridstraat, geldt de regel van voorrang aan rechts. Kom je uit de Astridstraat gereden, dan moet je stoppen voor de auto's of fietsers die van rechts komen, want zij hebben voorrang. Maar mag je doorrijden wanneer er een auto of fietser van links komt. Helaas houden de meeste auto's en fietsers die van links komen daar geen rekening mee, en ontstaan er bijna dagelijks gevaarlijke situaties, ook al is dat kruispunt volgens de Wegcode correct ingericht.

Op het kruispunt van Rozendal met de Monnikstraat wordt de voorrang aan rechts ook met de regelmaat van de klok met de voeten getreden. Wanneer je van de Baalsebaan komt en je rijdt op de Monnikstraat, moet je voorrang verlenen aan de auto's en fietsers die uit Rozendal komen, ook al nodigt de Monnikstraat uit tot doorrijden. Doe het niet, want je brengt levens in gevaar!  


Rijden doe je zo

Er is een algemene regel waarmee alle weggebruikers rekening moeten houden wanneer het op voorrang verlenen aankomt: wees voorzichtig en houd rekening met de positie en snelheid van de andere weggebruikers. Wees dubbel voorzichtig wanneer je een kruispunt oprijdt, zelfs wanneer je zeker weet dat je voorrang hebt, en vergeet je richtingaanwijzer (arm voor de fietsers!) niet te gebruiken.

Dit artikel werd gepubliceerd op 26 oktober 2018
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Voorrang van rechts

Openingsuren en contact

Mobiliteitsdienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 55
fax
016 52 09 90
e-mail
Vandaag open van 09.00 - 12.00 uur - 13.30 - 16.00 uur
Morgen open van 09.00 - 12.00 uur - 17.00 - 19.00 uur

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.