Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Van een stortplaats naar een bos

Vorig jaar tekende Tremelo in op het project 'Van een stortplaats naar een bos'. Met dit project wil de gemeente de oude, gemeentelijke stortplaats in de Basdongenstraat een nieuwe, groene bestemming geven.

Het terrein aan de Basdongenstraat was van 1967 tot 1974 een gemeentelijke stortplaats. In 2021 besliste het lokaal bestuur om in te tekenen op het project ‘Van een stortplaats naar een bos’. Hierbij voerde OVAM een oriënterend bodemonderzoek uit die de staat van de grond bepaalt. Op basis van de resultaten worden vervolgens een aantal maatregelen of saneringen doorgevoerd die nodig zijn om het gebied te herstellen en op te waarderen tot een mooi bos.

Resultaten bodemonderzoek

De staalafnames en analyses werden intussen in opdracht van OVAM uitgevoerd. Een bodemsaneringsdeskundige is bezig met de rapportage van het oriënterend bodemonderzoek.

Uit het voorlopig rapport blijkt dat er toch wat indicaties zijn van verontreiniging met asbest, minerale olie en PFAS – chemische stoffen die van nature niet voorkomen in het milieu en schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Denk maar aan bepaalde textielsoorten, anti-aanbaklagen, fotomateriaal, … Dit zijn stoffen waar sinds enkele jaren een toenemende bezorgdheid over heerst in Vlaanderen.

Voorzorgsmaatregelen

In afwachting van de definitieve resultaten worden een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. Het terrein is daarom tijdelijk afgesloten met een hekkenwerk.

Gezien er sprake is van een PFAS-verontreiniging worden buurtbewoners gevraagd om extra waakzaam zijn. Zo is het aangewezen om binnen een zone van 100 meter rond het terrein een aantal richtlijnen te volgen. Meer informatie over PFAS en een gedetailleerd overzicht van alle maatregelen vind je terug op www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling.

Dit artikel werd gepubliceerd op 10 mei 2022
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Stortplaats

Openingsuren en contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail
Morgen gesloten

Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: