Vraag je stookoliecheque aan

Door de sterk stijgende energieprijzen neemt de regering een aantal maatregelen om de koopkracht van gezinnen te ondersteunen. Eén van die maatregelen is het toekennen van een stookoliepremie. Verwarm jij je woning met stookolie of propaan? Dan kan je een eenmalige toelage van 225 euro aanvragen.


Wie kan de toelage aanvragen?

Elke gezin dat tussen 15 november 2021 en 31 december 2022 stookolie of propaan (in bulk) geleverd kreeg voor het verwarmen van het hoofdverblijf heeft recht op de toelage van 225 euro netto. Deze toelage is een eenmalige toelage en kan dus eenmaal per gezin worden aangevraagd. De toelage geldt zowel voor eengezinswoningen als gezinnen die in een appartementsgebouw wonen.


Hoe vraag je de toelage aan?

Om de toelage aan te vragen, moet je een formulier invullen. Dat kan online of op papier. Als je het formulier online invult, zal je sneller verwerkt worden. Maar je moet je wel digitaal kunnen identificeren met een elektronische identiteitskaart of via Itsme.

Het papieren formulier kan je downloaden, afdrukken en vervolgens opsturen naar:
FOD Economie
Algemene Directie Energie – Cel Verwarmingstoelage 225 euro
Koning Albert II-laan 16
1000 Brussel

Let op, er bestaan twee soorten formulieren: 

  • Type A: voor individuele woningen
  • Type B: voor huisvesting in mede-eigendom of een opbrengsteigendom

Zorg ervoor dat je het formulier invult dat voor jou van toepassing is.


Tot wanneer kan je een aanvraag indienen?

Het indienen van een aanvraag kan tot 10 januari 2023. De FOD Economie beslist binnen de twee maanden over de geldigheid van de aanvraag. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan wordt het geld overgemaakt op de bankrekening die je invulde op het formulier.


Welke documenten moet je bezorgen?

Zowel een online aanvraag als een aanvraag op papier moet je staven met dezelfde documenten:

  • Een kopie van de factuur voor de levering van stookolie of propaan in bulk tussen 15 november 2021 en 31 december 2022.
  • Een bewijs van je betaling van de factuur of de verklaring van de leverancier als je gespreid betaalt (en waaruit blijkt dat je in staat bent om te betalen).

Daarnaast bezorg je ook je rijksregisternummer, bankrekeningnummer (IBAN en BIC), het ondernemingsnummer (KBO-nummer) van je leverancier en - voor bewoners van een appartementsgebouw (formulier, type B) - het ondernemingsnummer (KBO-nummer) van het mede-eigendom.


Meer info

Op de website van de FOD economie vind je al heel wat antwoorden terug.
Is er toch iets niet duidelijk, dan kan je contact opnemen met het contact center van de FOD economie via het gratis nummer 0800 120 33 of via stookoliecheque@economie.fgov.be.

Wil je graag hulp bij het indienen van je aanvraag?
Dan kan je hiervoor steeds een online afspraak maken bij het sociaal huis of via 016 53 75 40. 


Heb je recht op andere premies?

De stookoliecheque van 225 euro is niet de enige maatregel die de regering neemt om de koopkracht van gezinnen te ondersteunen. Vul de online vragenlijst van de FOD economie in om te weten te komen waarvoor je nog in aanmerking komt.

Dit artikel werd gepubliceerd op 12 juli 2022
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Stookoliepremie

Openingsuren en contact

OCMW - Sociaal Huis Infoloket

adres
Baalsebaan 2893128 Baal
tel.
016 53 75 40
fax
016 52 55 36
e-mail
Vandaag gesloten


Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: