(Be)spaar water, doe beroep op de regenwatercoach

We worden steeds vaker geconfronteerd met langere periodes van droogte en hitte, gevolgd door intense neerslag. Om die droge periodes te overbruggen en de droogteproblematiek het hoofd te bieden is opvang en hergebruik van regenwater noodzakelijk. Hiervoor kan je beroep doen op de regenwatercoach.

We beleven het vierde droge (voor)jaar op vijf jaar tijd. Om de lange periodes van droogte te overbruggen en voldoende opvangcapaciteit te voorzien bij hevige regenbuien, wil lokaal bestuur Tremelo alle Tremelonaren aanmoedigen om zoveel mogelijk water op te vangen op eigen terrein. Daarom tekende ze in op het regenwatercoachaanbod van intercommunales Interleuven en Haviland, en vzw Klimaatpunt.

Nieuwbouwwoningen zijn al langer wettelijk verplicht om een regenwaterput en/of infiltratiesysteem te installeren om regenwater te kunnen gebruiken of infiltreren in de bodem. Maar ook eigenaars van reeds bestaande woningen zonder regenwaterput of infiltratiesysteem raden we aan om het zeker te overwegen.

Ben jij eigenaar van zo'n bestaande woning en wil je een put of infiltratiesysteem plaatsen? Maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Dan kan je vanaf oktober gratis beroep doen op de regenwatercoach.


Wat is een regenwatercoach?

Een regenwatercoach komt, gratis en vrijblijvend, ter plaatse en bekijkt samen met jou hoe de werken op een vlotte manier uitgevoerd kunnen worden. De coach helpt je bij het bepalen van de grootte van je installatie, geeft info over de verschillende pompen en filters, maakt een schets en raming op, kijkt na of er subsidies zijn, raadt potentiële aannemers aan, enz.

Daarnaast wil de regenwatercoach mensen zo laagdrempelig mogelijk aanzetten om op een voordelige manier regenwater op te vangen en te hergebruiken. Met regenwater kan je de wasmachine laten draaien, het toilet doorspoelen, de tuin sproeien, de auto wassen, enz. Iets waar veel mensen vaak leidingwater voor gebruiken. In totaal goed voor zo’n 120 liter drinkwater per persoon per dag. En in warmere periodes zelfs 150 liter per persoon per dag. Het installeren van een eigen regenwaterput levert dus zowel water als geld op. En het klimaat vaart er wel bij.

Proefproject

Het aanbod van de regenwatercoach kadert in een proefproject van intercommunales Interleuven en Haviland, en vzw Klimaatpunt. Dit najaar kunnen tien Tremelonaren die eigenaar zijn van een woning waarbij de plaatsing van een regenwaterput of infiltratiesysteem niet wettelijk verplicht was, gratis beroep doen op de diensten van de regenwatercoach. Bij succes wordt het aanbod in 2023 verlengd en uitgebreid over de volledige provincie Vlaams-Brabant.


Interesse?

Wie graag een afspraak maakt met de regenwatercoach kan dit doorgeven via het invulformulier op  www.regenwatercoach.be. De coach neemt vervolgens zo snel mogelijk contact op.


Heb je problemen met het openen van de link? Probeer dan de webbrowser Microsoft Edge.


Met verdere vragen kan je terecht bij:

  

Dit artikel werd gepubliceerd op 22 augustus 2022
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Regenwatercoach

Openingsuren en contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten

Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: