Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Slimme camera meet het weggebruik

Van woensdag 14 september tot en met woensdag 21 september zal een slimme camera de voorbijgangers tellen in het centrum van Tremelo. De camera wordt opgesteld i.s.m. de dienst Economie van de provincie en VERA en brengt het weggebruik in kaart. Dit in kader van lokale economie en veiligheid.

Het handelscentrum van Tremelo is vaak drukbezocht. Om zicht te krijgen op de manier waarop onze winkelstraat gebruikt wordt en welke vervoersmiddelen ingeschakeld worden om de lokale handelaars op te zoeken, tekende het lokaal bestuur in op een proefproject van de dienst economie van de provincie en VERA, het Vlaams-Brabants steunpunt e-government. Dit project zet in op passantentellingen en schakelt hiervoor een slimme camera in die meer en nauwkeurigere informatie kan geven over o.a. de types voorbijgangers, de snelheid maar ook de bewegingsrichting.

De focus ligt heel duidelijk op het kunnen identificeren van de verschillende vervoersmiddelen en het aantal bezoekers. De resolutie van de camerabeelden is dan ook erg laag, wat maakt dat voorbijgangers niet herkenbaar in beeld komen. Daarnaast worden de beelden enkel bekeken door de projectmedewerker van VERA. Dit zodat alles omtrent GDPR gerespecteerd wordt.

Doel en aanpak

De informatie die voortkomt uit de beelden, zal interessante data opleveren voor het evalueren van het weggebruik. Zo wordt er ook gekeken naar bepaalde tendensen ter ondersteuning van beleidsmatige keuzes in functie van lokale economie en veiligheid. 

De opstelling in september is de eerste van twee metingen. In het voorjaar van 2023 zal de camera opnieuw opgesteld worden op dezelfde locatie voor een tweede meting. Hierbij wordt rekening gehouden met gelijkaardige omstandigheden wat betreft periode, weer, lengte van de dagen, evenementen die georganiseerd worden en dus invloed kunnen hebben, enz.

Meer info hierover volgt.

Dit artikel werd gepubliceerd op 13 september 2022
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Slimme camera

Openingsuren en contact

Lokale economie en evenementen

adres
Werchtersebaan 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 67
e-mail

Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: