Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bosbeheer op de Balenberg

Momenteel vinden grote beheerwerken plaats in natuurgebied Balenberg. Het bos is daarom tijdelijk afgesloten voor bezoekers. Tijdens de werken zullen 175 uitheemse bomen gekapt worden die de inheemse biodiversiteit van het gebied verstoren. Zo wordt het bos veerkrachtiger en weerbaarder.

Het erkende natuurreservaat, de Balenberg, wordt sinds 2003 beheerd door Natuurpunt Tremelo. Dit mooie stukje natuur bestaat grotendeels uit gemengd loofbos en hooiland met salamanderpoel. In totaal heeft Natuurpunt Tremelo zo’n 175 uitheemse bomen gemerkt op de Balenberg. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse eiken, die gekapt zullen worden. Deze kappingen zijn noodzakelijk voor de inheemse biodiversiteit en zullen van de Balenberg een aantrekkelijker bos maken.

Op plaatsen waar volwassen bomen gekapt worden, ontstaan open zones met meer licht. Hier zal Natuurpunt Tremelo door het planten van zomer- en wintereik, beuk, haagbeuk, hazelaar, lijsterbes en vlier het bos biodiverser maken en verjongen. Deze aangeplante bomen en struiken zullen op termijn doorgroeien naar toekomstbomen met een verscheidenheid aan verticale en horizontale structuur en zorgen voor een meer gevarieerd habitat.

We begrijpen dat heel wat bezoekers en omwonenden bezorgd zijn over deze kapping. We doen dit echter met maar één doel voor ogen: de natuurwaarde en de biodiversiteit van de Balenberg verhogen.

Kappingen volgens goedgekeurd natuurbeheerplan

De visie en beheerdoelstellingen voor het erkende natuurreservaat ‘Balenberg’ liggen vast in een goedgekeurd natuurbeheerplan. Het vastgelegde bosbeheer bestaat uit het vervangen van exoten bomen door inheemse bomen.

Hoe vreemd het ook klinkt, soms is de natuur erbij gebaat dat er bomen worden gekapt. Op de bospercelen rond de watertoren staan heel wat dominante uitheemse Amerikaanse eiken. Deze exoten leveren echter een kleine ecologische bijdrage aan het habitat. Ze huisvesten minder vogels en insecten en ze maken minder connectie met de aanwezige schimmels in de bodem. Bovendien laten ze minder onderbegroeiing toe en breiden ze heel snel uit zodat andere (inheemse) boomsoorten minder kans krijgen om te ontkiemen. 

Door het kappen van de Amerikaanse eik vormen we het bestaande loofbos, dat vooral gedomineerd wordt door Amerikaanse eik, om naar een meer gevarieerd loofbos dat ook weerbaarder is tegen klimaatverandering en erosie. We maken dit stukje natuur gevarieerder in structuur en soortenrijkdom maar we zorgen er ook voor dat het veerkrachtiger en weerbaarder wordt.

Op weg naar meer en biodiversere natuur

De opbrengst van het hout wordt gebruikt om het inheemse plantgoed aan te kopen. Daarnaast investeren we een deel van de opbrengst ook in de aankoop van nieuwe natuurgebieden in Tremelo en Baal. Zo zorgen we voor meer en biodiversere natuur in onze gemeente.

De kapping van de Amerikaanse eiken wordt uitgevoerd in samenwerking met lokale partners. Uiteraard gebeurt dit via het principe van duurzaam bosbeheer en wordt de bodem zo min mogelijk verstoord. In het begin zullen deze werken lijken op een ware ravage, maar het bos zal zich snel herstellen, met onze hulp.

Tijdens de werken wordt het bos tijdelijk afgesloten voor bezoekers. Nadien zijn wandelaars weer welkom. Aangezien de Balenberg een erkend natuurgebied is en de wandelwegen soms amper een meter breed zijn, zijn fietsers niet toegelaten.

Dit artikel werd gepubliceerd op 31 januari 2023
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Bosbeheer Balenberg

Openingsuren en contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail
Morgen gesloten

Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: