Woonenergieloket: wat verandert er vanaf 2023?

Vanaf 1 januari 2023 wijzigt er opnieuw heel wat op energievlak. We zetten enkele belangrijke veranderingen op een rij.
Renovatieverplichting

Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Dit betekent dat alle eengezinswoningen en appartementen die vanaf 2023 aangekocht worden en beschikken over een EPC-label E of F binnen de vijf jaar na aankoop verplicht gerenoveerd moeten worden naar een EPC-label D of beter. Deze verbetering moet bewezen worden met een nieuw EPC.  In het geval het label niet tijdig behaald wordt, kan een administratieve geldboete opgelegd worden van 500 tot 200.000 euro. Er wordt dan een nieuwe termijn opgelegd waarbinnen het EPC-label moet behaald worden.

Capaciteitstarief op een deel van de stroomfactuur

Ook nieuw dit jaar is de invoering van het capaciteitstarief. Dit is geen extra tarief, maar een nieuwe manier om de netkosten beter te verdelen. Je energiefactuur bestaat namelijk uit drie delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen. Een deel van die nettarieven zal vanaf nu op een andere manier berekend worden. Zo zal zeven procent van je factuur worden bepaald door het piekverbruik of hoe zwaar het stroomnet wordt belast. Het overgrote deel van je factuur blijft afhankelijk van je verbruik. Voor wie een sociaal tarief heeft, is het capaciteitstarief niet van toepassing. 

Afschaffing dag- en nachttarief

Met de komst van het capaciteitstarief wordt het dag- en nachttarief en het uitsluitend nachttarief voor het berekenen van je netkosten afgeschaft. Het tweevoudig uurtarief werd oorspronkelijk ingevoerd om mensen te stimuleren om buiten de piekuren energie te verbruiken. Maar omdat je netcapaciteit voortdurend kan schommelen, is dit niet meer van toepassing. Je energieleverancier kan wel nog een dag- en nachttarief aanbieden voor je elektriciteitskosten.

Hogere sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas

De sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas gaan vanaf 1 januari 2023 omhoog. Het elektriciteitstarief stijgt gemiddeld met 7,8 procent en dat van aardgas met 9,7 procent. Het sociaal tarief enkelvoudig voor elektriciteit gaat naar 28,579 cent per kilowattuur inclusief btw. Het sociaal tarief voor aardgas zal 3,729 cent per kilowattuur bedragen, inclusief btw.

Premie voor zonnepanelen halveert

Vanaf 2023 wordt de premie voor het installeren van zonnepanelen in Vlaanderen gehalveerd tot maximaal 750 euro. De premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen zelf, niet dus niet de omvormer. Bovendien wordt de premie begrensd tot 40 procent van de investeringskosten, inclusief btw. Je vraagt ze aan bij netbeheerder Fluvius.

 

Premie voor thuisbatterij verdwijnt

Thuisbatterijen en zonnepanelen worden tegenwoordig vaak in één adem genoemd. De stijgende energieprijzen en de komst van het capaciteitstarief gaf de verkoop ervan dan ook een duw in de rug. Het aantal premie-aanvragen nam erg toe. Toch besliste de Vlaamse regering om de premie vervroegd stop te zetten. Nog tot 31 maart 2023 kan je na keuring een premie aanvragen van maximaal 850 euro.

Regenwaterput verplicht bij grondige renovaties

Ben je van plan om grondig te renoveren en tijdens de werken aanpassingen te doen aan het afwateringssysteem? Dan moet je vanaf 2023 een regenwaterput laten installeren. Ook de algemene regels worden aangescherpt. Zo moet je voor een woning met een dakoppervlak groter dan 80m² een regenwaterput voorzien van minstens 7.500 liter. Voor daken groter dan 120m² eentje van minstens 10.000 liter.

Met vragen over premies en energie kan je steeds terecht bij het woonenergieloket.
Neem contact op via woonenergieloket@tremelo.be of 0496 25 85 28.

Dit artikel werd gepubliceerd op 27 januari 2023
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Woonenergieloket, wat verandert er in 2023?

Openingsuren en contact

Woonenergieloket

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
0496 25 85 28
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten