Persinfo - 2023 symbolisch jaar voor verankering internationale samenwerking tussen Tremelo en Kalaupapa

Op 10 mei 2023 herdenken we de 150ste verjaardag van Damiaans aankomst in de lepranederzetting van Kalaupapa. Eerder dit jaar nam de gemeente de werking van het Damiaanmuseum over. Het lokaal bestuur grijpt dit symbolisch jaar aan om de internationale samenwerking met Kalaupapa formeel te verankeren

Op 10 mei 1873 komt pater Damiaan, als Jozef De Veuster geboren in Tremelo op 3 januari 1840, aan op Kalaupapa in Molokai. Hij zal er bijna 16 jaar blijven tot aan zijn dood op 15 april 1889. Damiaan wilde koste wat het kost tot de gemeenschap van Kalaupapa behoren. Hij stond er niet boven of buiten. Hij maakte er deel van uit. Hij was één van hen.

In het verleden zijn er nog geen stappen ondernomen om de onlosmakelijke band die er is tussen de gemeente Tremelo en Kalaupapa formeel te verankeren. De 150ste verjaardag van Damiaans aankomst is een goede aanleiding om hiervan concreet werk te maken. Bovendien wil het lokaal bestuur als hoofdpromotor van het gemeentelijke Damiaanmuseum de toekomst van het museum verzekeren en zo snel mogelijk een kwaliteitslabel, bovenlokale erkenning en werkingssubsidies verwerven. Bovenlokale en internationale partnerschappen, samenwerkingen en netwerking zijn belangrijke criteria in deze aanvraagdossiers.

Het lokaal bestuur grijpt dit symbolisch jaar aan om de onlosmakelijke band die er is tussen gemeente Tremelo en Kalaupapa formeel te verankeren.

Vanuit de inspiratie en nalatenschap van Damiaan en de mensen van Kalaupapa zullen de partners uit Kalaupapa, uit Hawaï en uit Tremelo zich engageren tot een duurzame samenwerking en dialoog en het uitwisselen van kennis en expertise.

Om deze engagementsverklaring samen met alle partners ter plaatse vorm te geven en formeel te bekrachtigen zal in oktober 2023 een delegatie vanuit de gemeente en het Damiaanmuseum naar Kalaupapa reizen. De deelnemende mandatarissen nemen hun reis- en verblijfskosten voor eigen rekening.


Info
Bert De Wit, burgemeester, 0476 85 80 02, burgemeester@tremelo.be
Ruben Boon, inhoudelijk coördinator Damiaanmuseum, 0474 95 57 94, info@damiaanvandaag.be

Dit artikel werd gepubliceerd op 09 mei 2023

Bekijk ook

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Damiaan met weesmeisjes op Kalaupapa

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail

Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: