Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Wetswijziging cateringmateriaal voor evenementen

Organiseer jij binnenkort een evenement? Dan zal je vanaf 15 juni rekening moet houden met de wetswijziging rond herbruikbaar cateringmateriaal.

In elke gemeente worden jaarlijks talrijke jeugdevenementen, sportwedstrijden, braderieën, culturele activiteiten en fuiven georganiseerd. Het groeiend fenomeen van publieke activiteiten en evenementen brengt op positieve wijze veel mensen bij elkaar, maar zorgt ook voor veel milieudruk.

Studies rond eet- en drinkgerei op evenementen tonen aan dat herbruikbare bekers beter zijn voor het milieu vanaf gemiddeld 10 gebruikscycli. Naast een lagere milieu-impact, minder afval en propere terreinen, zorgen herbruikbare recipiënten ook voor minder zwerfvuil rond het event.

Wetswijzigingen vanaf 15 juni

  • Vanaf 15 juni 2023 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes als de eventorganisator daarvoor een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% ervan wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 geldt het verbod ook voor petflessen en blikjes. (art. 5.3.12.1 VLAREMA).
  • Bij het gebruik van herbruikbare recipiënten en herbruikbaar cateringmateriaal, is het verplicht om een systeem te voorzien dat garandeert dat minstens 90% ervan wordt ingezameld voor hergebruik. Bij evenementen is dit de verantwoordelijkheid van de eventorganisator. (art. 5.3.12.4 VLAREMA)

Hoe aan de slag met de nieuwe wetgeving?

Meer informatie en tips vind je op de website van OVAM

Herbruikbare bekers ontlenen

Wist je dat bij de milieudienst herbruikbare bekers kan ontlenen? Het volledige reglement vind je in de rubriek Herbruikbare bekers

Dit artikel werd gepubliceerd op 12 juni 2023
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Herbruikbare bekers

Openingsuren en contact

Lokale economie en evenementen

adres
Werchtersebaan 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 67
e-mail

Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: