Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Duurzamer verplaatsen met nieuw regionaal mobiliteitsplan

Het Regionaal Mobiliteitsplan van de vervoerregio Leuven formuleert de toekomst van mobiliteit op maat van alle verplaatsingen en vervoersmogelijkheden. Vanaf 4 september gaat het plan in openbaar onderzoek.

Tegen 2030 moeten minstens 40% van de verplaatsingen in de regio rond Leuven duurzamer. Tegen 2050 willen we dat aandeel nog hoger, naar de helft. Dit is de ambitie van de vervoerregio Leuven. Wat betekent dat concreet? Meer te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer, met deelwagens of carpoolen en minder de auto nemen. Er is 4 jaar intensief gewerkt om deze mobiliteitsvisie vast te leggen in een regionaal mobiliteitsplan met een heel pakket aan acties. Lees hier de krachtlijnen.

Samen op de fiets

Om zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen, willen we fietsen aangenamer én veiliger te maken. Het mobiliteitsplan zet in op fietssnelwegen en bovenlokale fietswegen. Dit vertaalt zich niet alleen in goed aangelegde en bewegwijzerde fietsvoorzieningen, maar ook in extra deelfietsen, fietsenstallingen en herstelpunten. We willen een ware fietscultuur installeren, met de fiets als logisch en efficiënt alternatief!

Openbaar vervoer voor iedereen

Op een aantal assen tussen stedelijke gebieden wordt een sterker aanbod van openbaar vervoer uitgebouwd en zal ook de doorstroming verbeteren. De meer landelijke omgevingen bedienen we optimaal met vervoer op maat. Zo bieden we openbaar vervoer op maat van iedereen. Een beter treinaanbod en het nieuwe station Haasrode maken van de trein een aantrekkelijk alternatief. Op een aantal locaties komen er extra deelwagens en deelfietsen. Zo kan je je treinrit combineren met een andere duurzame verplaatsing om op bestemming te geraken.

De juiste weg voor je trip

Autoverkeer wordt veiliger en vlotter door de verkeersdruk op lokale wegen en woonstraten te verminderen en in te zetten op andere verkeersroutes. Een duurzamer parkeerbeleid zorgt voor woon- en handelskernen die leefbaarder zijn. Elke stad of gemeente kan dit op maat concreet maken.

Vrachtverkeer bundelen

Doorgaande vrachtroutes en specifieke aanrijroutes naar de bedrijventerreinen worden vastgelegd. Zo zal de druk van vrachtverkeer op stedelijke gebieden en dorpskernen structureel verminderen. We willen bedrijven groeperen op bedrijventerreinen die toegang bieden voor alle vervoersmogelijkheden. Zo vermindert de druk van het vrachtverkeer op de regio.

Bekenmaking openbaar onderzoek

De vervoerregio Leuven heeft een voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar (met een doorkijkperiode van 30 jaar) vast voor de vervoerregio op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. In dit voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan werd rekening gehouden met het Ontwerp plan-MER. Het Ontwerp plan-MER beschrijft de mogelijke milieueffecten van het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan. Iedereen kan deze documenten inkijken en opmerkingen meegeven.

Tijdens het openbaar onderzoek dat loopt van 4 september tot en met 2 november 2023 kan je het voorlopig Ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het Ontwerp plan-MER voor de vervoerregio Leuven inkijken:

Opmerkingen kan je uiterlijk tegen 2 november 2023 bezorgen:

  • Via mail aan de vervoerregio Leuven op het mailadres leuven@vlaanderen.be
  • Via schriftelijke aflevering tegen ontvangstbewijs op het gemeentehuis 


De vervoerregio Leuven is samengesteld uit deze 31 gemeenten:  Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo en Zoutleeuw.

Meer info

Het Regionaal Mobiliteitsplan kadert binnen basisbereikbaarheid, de Vlaamse visie op mobiliteit. Met basisbereikbaarheid zet Vlaanderen in op een efficiënter, duurzamer en flexibeler vervoer waarin het combineren van verschillende vervoermiddelen centraal staat. Voor de realisatie van basisbereikbaarheid werden de driehonderd Vlaamse steden en gemeenten opgedeeld in 15 vervoerregio’s. Binnen deze vervoerregio’s werken de gemeenten samen een mobiliteitsplan uit, specifiek voor hun regio.

Surf naar vervoerregioleuven.be voor meer info.

Dit artikel werd gepubliceerd op 28 augustus 2023
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Vervoerregio Leuven

Openingsuren en contact

Mobiliteitsdienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 55
fax
016 52 09 90
e-mail

Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: