Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Samen het erfgoed en de geschiedenis van Kalaupapa levendig houden

Op 11 oktober 2023, verjaardag van Damiaans heiligverklaring, kwamen talrijke partners samen op Kalaupapa, Molokai, om een engagementsverklaring te ondertekenen. 150 jaar na Damiaans aankomst reiken ze elkaar de hand om samen het erfgoed en de geschiedenis van Kalaupapa levendig te houden.

Op 11 oktober 2023, verjaardag van Damiaans heiligverklaring (11 oktober 2009), kwamen talrijke partners samen op Kalaupapa, Molokai, om een engagementsverklaring te ondertekenen. Honderdvijftig jaar na Damiaans aankomst (10 mei 1873) reiken partners uit Kalaupapa/Hawaï en Tremelo elkaar de hand om samen het erfgoed en de geschiedenis van Damiaan en de mensen van Kalaupapa duurzaam te bewaren, door te geven en levendig te houden.

De ondertekening van deze engagementsverklaring vormt het hoogtepunt van een werkbezoek (6-15 oktober 2023) van een delegatie uit Tremelo, België onder leiding van de burgemeester van Tremelo, met als doel de talrijke partners in Honolulu en Kalaupapa te ontmoeten en de internationale samenwerking tussen Tremelo en Hawaï/Kalaupapa te lanceren. Uiteraard zijn er in het verleden al contacten en uitwisselingen geweest maar het huidige lokaal bestuur van Tremelo wil ditmaal ook echt werk maken van een officiële en duurzaam verankerde samenwerking.  

Samen met Ka 'Ohana O Kalaupapa werkte lokaal bestuur Tremelo en het gemeentelijke Damiaanmuseum in Tremelo een engagementsverklaring uit. De Ka 'Ohana O Kalaupapa is één van de hoofdpartners in deze internationale samenwerking. Deze non-profitorganisatie, die dit jaar haar 20ste verjaardag viert, verenigt de bewoners van Kalaupapa, hun familie en vrienden, houdt de verhalen en de geschiedenis van zovele mensen levendig en verspreidt dit erfgoed en deze boodschap via talrijke educatieve programma’s. Naast lokaal bestuur Tremelo, het gemeentelijk Damiaanmuseum en Ka 'Ohana O Kalaupapa ondertekenen ook de staat Hawaï, het bisdom Honolulu, de Congregatie van de Heilige Harten, de Zusters Franciscanessen, de Damien and Marianne Catholic Conference en de Algemene Vertegenwoordiging van Vlaanderen in de Verenigde Staten deze engagementsverklaring.

De partners engageren zich zo om samen de waarden van ‘ohana (familie en verbondenheid), malama (zorg en respect) en aloha (liefde en solidariteit) uit te dragen, de Ka 'Ohana O Kalaupapa te ondersteunen en  het materiële en immateriële erfgoed, de rijke geschiedenis en het veelzijdige erfgoed van Kalaupapa en zijn bewoners te bewaren, door te geven en levendig te houden, met respect voor ieders waardigheid door gebruik van inclusieve taal en beeldvorming.

De ondertekening van deze engagementsverklaring vormt de start van een samenwerking die de komende jaren verder zal worden uitgewerkt en verankerd via talrijke ontmoetingen, uitwisselingen en concrete samenwerkingsprojecten.

Foto: De ondertekenende partners voor het altaar van Damiaan in de St. Philomena kerk in Kalawao Molokaï: Father Patrick (Congegration of the Sacred Hearts), Wim Vandenbroeck (Lokaal bestuur Tremelo), Mayor Bissen Maui County (State of Hawaï), Yves Wantens (Vlaams vertegenwoordiger Verenigde Staten), Valerie (Ka 'Ohana O Kalaupapa), Sister Alicia (Sisters of St. Francis), Governor Green (State of Hawaï), Bert De Wit (Lokaal bestuur Tremelo), Bishop Silva (Diocese of Honolulu), Meli and Randall (Ka 'Ohana O Kalaupapa)

Dit artikel werd gepubliceerd op 11 oktober 2023
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Ondertekening engagementsverklaring partners Kalaupapa - Hawaï - Tremelo

Openingsuren en contact

Damiaanmuseum

adres
Pater Damiaanstraat 373120 Tremelo
tel.
016 53 05 19
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten