Waar brandt de ledlamp?

De verledding in onze gemeente is in volle uitrol. Hierbij wordt de bestaande openbare verlichting vervangen door ledlampen. Tegen eind dit jaar zal de verleddingsgraad meer dan 30 % bedragen, om te landen op 100 % in 2030. Ledverlichting is energiezuiniger en zorgt voor minder CO2-uitstoot.

In het masterplan openbare verlichting werd de lichtbehoefte volgens het type straat bepaald. Op verbindingswegen, in de fietsstraten, in de dorpskernen en de schoolomgevingen worden de bestaande armaturen één op één vervangen. Langs landelijke wegen wordt puntverlichting voorzien aan begin en einde van de straat of weg, in de bochten en elke 150 meter op de rechte stukken. Dit betekent dat bepaalde armaturen worden weggenomen, terwijl de
betonnen verlichtingspalen voor het bovengronds laagspanningsnet blijven staan.

Ledverlichting zorgt voor veel witter licht dat bovendien beter te richten is. Daardoor zijn de openbare weg, het voetpad, de auto’s, de kleuren … voor het menselijk oog veel beter zichtbaar. Waar nodig worden extra wegmarkeringen aangebracht. Randmarkeringen met glasparels in de verf verbeteren de zichtbaarheid van de rijweg. Dit principe wordt al toegepast in nieuw aangelegde straten.


De laatste jaren is vooral in Tremelo verled. Vanaf 2024 komen ook straten in Baal aan bod. De volgorde is vooral afhankelijk van de ouderdom van de bestaande lampen en armaturen. Het verledden van de openbare verlichting verandert voorlopig niets aan het doofprogramma. Van maandag- tot en met donderdagnacht, van 24 uur ’s avonds tot 5 uur ’s morgens schakelt de
openbare verlichting uit in Tremelo. Vanaf 2025 kunnen de ledlampen ook individueel aangestuurd worden. De lichten kunnen zo vanop afstand gedimd of geactiveerd worden.

Dit artikel werd gepubliceerd op 15 november 2023
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Verledding

Openingsuren en contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail

Richtlijnen bij jouw bezoek 

Gelieve volgende richtlijnen te volgen bij een bezoek aan de gemeentelijke diensten: