naar top
Gemeente Tremelo
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Persinfo - Huldiging Florentine Van Espen als ereburger

Na haar studies als verpleegster vertrok Florentine Van Espen, geïnspireerd door haar dorpsgenoot en grote voorbeeld Pater Damiaan, voor ontwikkelingswerk naar Afrika. Ze is er nooit meer weggegaan. Al meer dan 55 jaar zet zij zich in voor de inwoners van Garango in Burkina Faso.

ln 1963 vertrok Florentine op 29-jarige leeftijd naar Garango. Ze ging er als verpleegster aan de slag in een scholengemeenschap en zou er drie jaar blijven. Het werd haar levenswerk.

Florentine zag in dat onderwijs, kunnen lezen en schrijven in de eerste plaats, het kennen van een vak en het verwerven van een algemene ontwikkeling de sleutels waren voor de vooruitgang van de hele regio rond Garango. Ze besloot een huishoudschool voor meisjes op te richten. De meisjes leerden er niet alleen een vak, maar ook hygiëne, seksuele voorlichting, het beheren van geld, … Later volgden de bouw van een ziekenhuis met  kraamafdeling, een weeshuis met ondertussen meer dan 200 meters en peters en de oprichting van talrijke lagere scholen in de regio. En omdat ook Garango de digitale trein niet mocht missen, bouwde ze zelfs een computerschool.

Tijdens de heiligverklaring van Damiaan in 2009 nam Florentine zich voor een middelbare school voor meisjes op te richten: Lycée Saint Damien de Garango. Aan de school wappert de vlag ‘Damiaan inspireert’ naast de Belgische vlag, de Franse vlag en deze van Burkina Faso. Op de speelplaats prijkt een bronzen beeld van haar grote bezieler. Achter de school loopt een straat die de naam ‘Rue Florentina Van Espen’ draagt.

Het lyceum werd nadien nog uitgerust met een watertoren en zo voorzien van stromend en drinkbaar water. En ondertussen bouwt Florentine Van Espen onophoudelijk verder aan de
fundamenten van onderwijs en gezondheidszorg in de regio. Wanneer je aan Florentine vraagt wat ze eigenlijk doet, antwoordt ze heel eenvoudig: “De mensen liefhebben is mijn werk”.

Als erkentelijkheid voor haar levenswerk huldigt het gemeentebestuur Florentine Van Espen op vrijdag 6 september als ereburger van Tremelo. Deze viering is exclusief voor genodigden.


Leven in Burkina Faso
Fototentoonstelling WillyKano
7 tot 27 september
inkomhal gemeentehuis Tremelo

Begin november 2017 vertrok fotograaf en Tremelonaar Willem Verschueren (alias WillyKano) voor een 14-daagse reis naar Burkina Faso. Hij bracht er een bezoek aan Florentine Van Espen en maakte kennis met het dagelijkse leven in Burkina Faso, meer bepaald in Ouagadougou en in en rond Garango. In zijn fotoreisverslag brengt hij het ontwikkelingswerk van Florentine kleurrijk in beeld. Maar ook met prachtige natuurfotografie en beklijvende beelden van het werk in de granietgroeve gunt Willy ons een blik op het echte leven in Burkina Faso.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens het openingsweekend op 7 en 8 september van 11 tot 17 uur en van 9 tot 27 september tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.
De foto’s worden te koop aangeboden. De opbrengst gaat naar het Garango Fonds, een vereniging die het ontwikkelingswerk van Florentine Van Espen steunt.


Benefietconcert ‘Ereburger Florentine Van Espen’
Harmonieorkest Sonora
vrijdag 20 september van 20u30 tot 21u30
kerk Tremelo


Het harmonieorkest Sonora, een 30-tal muzikanten uit Tremelo en omstreken, geeft het beste van zichzelf tijden een benefietconcert ter ere van onze nieuwe ereburger Florentine Van Espen. Onder leiding van dirigent Geert Ramaekers brengen zij een gevarieerd repertoire van klassieke muziek, filmmuziek en pophits.

Gratis inkom
Je kan ter plaatse een vrijwillige bijdrage doen aan het Garango Fonds, een vereniging die het ontwikkelingswerk van Florentine Van Espen steunt.

Dit artikel werd gepubliceerd op 04 september 2019

Bekijk ook

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Florentine Van Espen

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 02
fax
016 52 54 09
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.