naar top
Gemeente Tremelo

Pure vrijwilliger: Maria

Maak kennis met onze pure vrijwilliger Maria De Weerdt. Maria behoort tot een van de mooimakers in Tremelo. Ze ruimt al een aantal jaar het zwerfvuil in haar straat op.

Het is allemaal 8 jaar geleden begonnen met haar kleinzoon. Hij kwam 's middags eten en vertelde enthousiast over een onderwerp waarover ze in de klas hadden geleerd: zwerfvuil. Maria vertelde aan haar kleinzoon dat ze veel zwerfvuil wist liggen en ging met haar kleinzoon op pad in de Veldonkstraat. Ze kwamen terug met zakken vol afval.

De volgende dagen fietste Maria voorbij de opgeruimde plekken en zag opnieuw een heleboel afval liggen. Iedere morgen nam ze een zakje mee en probeerde zo het afval op te ruimen. Jammer genoeg was een zakje niet voldoende.

Na verloop van tijd begon Maria verder en verder te gaan in de Veldonkstraat. Ondertussen ruimt ze het afval in heel de straat op. Ze kan het niet helemaal in een keer doen, aangezien ze daar toch wel 3 à 4 uur aan spendeert. Ze ruimt de Veldonkstraat telkens in 3 keer op. Ze zegt dat je geen drie stappen zet of je raapt iets op. Dit doet ze zo om de twee à drie weken. Wanneer ze de hele straat heeft opgeruimd, komt ze terug met 3 volle zakken afval. Op een jaar tijd verzamelt ze ongeveer 50 grote zakken met 50 liter inhoud. Maria schrikt soms zelf van het volume. Wanneer ze 10 zakken heeft, geeft ze een seintje aan de gemeente Tremelo, zodat zij de zakken komen ophalen.

"Je doet geen drie stappen of je raapt iets op."

Maria wordt na al die jaren ook door mensen op straat herkend. Ze stoppen dan en zeggen dat ze blij zijn met alles wat ze doet. Sommigen vertellen ook dat ze in hun eigen buurt bezig zijn met afval op te ruimen. Dit geeft natuurlijk wel extra voldoening aan Maria.

Het afval van een plaats naar de andere slepen kan soms ook wel zwaar worden. Gelukkig is haar man een Handige Harry en heeft daar iets op gevonden. Thuis hadden ze nog een oude trolley staan en haar man heeft die omgetoverd tot draagbare vuilbak. (Zie foto)

Ik vroeg aan haar of meer vuilbakken zouden helpen om zwerfvuil te voorkomen. Ze zei dat het sowieso zou helpen, maar de mensen moeten hun gedrag ook veranderen. Zo zegt ze dat er soms glazen flessen langs de weg staan. Dit vindt ze heel vreemd, aangezien je die gratis mag binnenbrengen. Volgens Maria moet er dus vooral een mentaliteitswijziging komen.

Dit artikel werd gepubliceerd op 04 maart 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Maria De Weerdt

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.