naar top
Gemeente Tremelo
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Ik knal zonder vuurwerk

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur. Dat betekent lekker eten, gezellig samenzijn en helaas ook illegaal vuurwerk. Sinds vorig eindejaar is het overal verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten. Hieronder 7 goede redenen om geen vuurwerk af te steken.

1. Vuurwerk is verboden

De wetgeving is veranderd. Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken en wensballonnen op te laten. De gemeente kan beslissen om voor jou een uitzondering te maken, maar dan moet je dit ruim op tijd schriftelijk aan de gemeente aanvragen. Heb je geen toestemming en steek je toch vuurwerk af? Dan kan je hiervoor een GAS-boete krijgen.

2. Vuurwerk is levensgevaarlijk

Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. Volgens de cijfers van Stichting Brandwonden is het aantal ongevallen met lichamelijke letsels in 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van 2016, van 48 naar 108.

De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 %). Eén op vier is jonger dan 16 jaar.

Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het aangezicht (26%) en 30% handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer van de vuurwerkpiraat.

3. Vuurwerk verhoogt het risico op brand

Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op het rieten dak van de buren terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.

4. Vuurwerk zorgt voor dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht. Vorig jaar stierf in Genk zelfs een kameel, toen hij in paniek van het vuurwerk wegliep en zijn nek brak.

5. Vuurwerk veroorzaakt noodgevallen

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, moeten zij niet alleen hun feestdis verlaten. De hulpdiensten zijn, als ze moeten uitrukken voor gewonden of brand door vuurwerk, dan niet beschikbaar voor andere noodgevallen.

6. Vuurwerk is ongezond

De fijnstofconcentraties, vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk, pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen - zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma - kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.

7. Spektakelvuurwerk is gratis

Je hoeft zelf niet te investeren in de aankoop van vuurwerk. Als je ervoor kiest om zelf geen vuurwerk af te steken maar om naar een spektakelvuurwerk van een stad of gemeente te gaan, dan kost je dit niets. Lekker makkelijk!

Dit artikel werd gepubliceerd op 02 december 2019
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Ik knal zonder vuurwerk

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 02
fax
016 52 54 09
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.