naar top
Gemeente Tremelo

Pure vrijwilligers: Monique en Theo

Maak kennis met Monique en Theo. Ze werken beiden als vrijwilliger aan het onthaal in het Sven Nys Cycling Center. Ze hebben allebei een verleden in de toeristische sector.

Dag Monique en Theo. Waarom werken jullie hier als vrijwilliger?

Monique: Ten eerste is het een mooie daginvulling. Ten tweede is het ook een sociale bedoening en leer je fijne mensen kennen.

Theo: Ik interesseer mij vooral in de cyclocross. Ook heb ik voor dit vrijwilligerswerk gekozen uit toeristische overwegingen. Ik ken de streek hier goed en kan op die manier de mensen goed informeren over ons prachtige Hageland.

Hoe hebben jullie deze 'vacature' gevonden?

Monique: Ik denk via het infomagazine. Ik was direct enthousiast en heb mij onmiddellijk ingeschreven.

Theo: Ik werkte op de dienst toerisme van de gemeente Rotselaar. Ik vernam dat ze in Tremelo bezig waren met de bouw van een belevingscentrum en dat ze op zoek waren naar vrijwilligers. Ik ging bijna met pensioen, dus het ideale moment om de stap te wagen.

"De harde kern blijft!"

Hebben jullie dan gesolliciteerd of hoe gaat het dan eigenlijk in zijn werk?

Theo: Wij zijn uitgenodigd geweest in het gemeentehuis. Ze hadden toen een infomoment georganiseerd om toe te lichten wat er van de vrijwilligers allemaal verwacht werd. Na het infomoment bleven we uiteindelijk met een veertigtal over. Daarna zijn we allemaal op individueel gesprek geweest. Voor dit vrijwilligerswerk moet je natuurlijk klantgericht en sociaal zijn. Ook moet je goed en duidelijk kunnen communiceren. Na de individuele gesprekken gebeurde er weer een selectie en bleven we uiteindelijk met een dertigtal over.

Monique: Het is natuurlijk een groot pakket in het begin en iedereen ervaart het op zijn eigen manier, maar de harde kern blijft (knipoog).

Dus jullie zitten aan het onthaal. Is er nog een andere taak voor de vrijwilligers?

Theo: Naast de mensen van het onthaal heb je ook de gidsen.  Zij vangen de mensen op en geven ze een rondleiding doorheen het belevingscentrum.

Monique: Je kan ook beide taken doen.

En wat zijn jullie voornaamste taken?

Theo: De bezoekers kunnen bij ons terecht voor een toegangsticket. Wij geven de mensen die hier langskomen ook de nodige informatie over de streek. We zorgen dat de fietsers die een douche willen een douche krijgen en dat ze hun fiets kunnen laten afspuiten. Ze moeten zich altijd eerst hier aanmelden.

Monique: Ook springen we voor andere zaken in. Als er nu iemand gevallen is, moeten we al eens een plakkertje plakken.

Theo: We hebben hier een EHBO-kit. Die komt inderdaad soms goed van pas (lacht).

Monique: Het is ook belangrijk dat we de zaak goed inschatten en kijken of het ernstig is of niet. Is het ernstig? Dan bellen we direct naar de dokter of sturen we ze door naar de spoed. Dat gebeurt natuurlijk niet vaak, maar het gebeurt wel.  Het is en blijft natuurlijk een sport he.

"Het belevingscentrum is echt een meerwaarde voor Tremelo."

Jullie zorgen voor de nodige informatie over de streek. Wat bedoelen jullie daar precies mee?

Theo: Eerst en vooral geven we uitleg over de streek en welke toeristische plekken ze allemaal kunnen bezoeken tijdens hun uitstap hier in onze streek.

Monique: Soms zijn er mensen die vragen of ze ergens kunnen logeren.

Theo: Dit centrum is een beetje de uitstraling voor het toerisme van Vlaams-Brabant. Het is dus zeker belangrijk dat de mensen te horen krijgen wat hier allemaal te beleven valt.

De mensen komen van heel Vlaanderen naar hier. Vaak kennen ze het hier niet en als ze dan de omgeving gaan verkennen, zijn ze verrast van hoe mooi het wel niet is. Het belevingscentrum is echt een meerwaarde voor Tremelo.

En nu zijn jullie in totaal dan met een dertigtal vrijwilligers?

Monique: Er zitten altijd twee vrijwilligers per dag aan het onthaal. Wijzelf zitten hier twee keer per maand. Ik zit ook nog in het belevingscentrum van Tildonk aan het onthaal.

Theo: Ik werk ook in het belevingscentrum van Wezemaal aan het onthaal.

Het zal hier soms wel druk zijn, niet?

Monique: Jazeker! Vooral wanneer het mooi weer is. Het is dus zeker aangeraden om met twee aan het onthaal te zitten.

En jullie zitten hier graag?

Monique: Zeker en vast! Het is ook helemaal anders dan dat je gaat werken. Je doet dit uit vrije wil en omdat je het echt graag doet.

Theo: Ook genieten we elke keer weer van het mooie uitzicht.

Monique: Ik kan mij via dit vrijwilligerswerk echt nuttig maken en dat geeft mij een goed gevoel.

Oké, dank jullie wel voor het fijne interview!

Dit artikel werd gepubliceerd op 02 maart 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Monique en Theo

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.