naar top
Gemeente Tremelo

Pure vrijwilliger: Paul

Maak kennis met Paul. Hij is een gekende Tremelonaar en vertellen is een van zijn specialiteiten. Hij heeft het archief van ereburger Rik Wouters gesorteerd en is daar ongeveer tachtig uren aan bezig geweest. Nu is hij bezig aan zijn tweede vrijwilligersproject: het archief van Norman de Cat.

Hoe ben je hier terechtgekomen?

Rik Wouters is altijd een heel goede vriend van mij geweest. Toen hij overleden is, heeft hij zijn archief aan de gemeente ter beschikking gesteld. Toen ik voorbij het archief kwam, vond ik dat het meer respect verdiende. Toen heb ik gevraagd of ik het archief mocht sorteren en zo is het balletje aan het rollen gegaan.

Wat ik dus doe is sorteren en niet archiveren. Archiveren moet je door een specialist laten doen. Ik ben echter een classeur, zoals Jomme Dockx in de Collega's (lacht).

"Het waren tachtig vrolijke en plezante uren."

Hoelang heb je aan het archief van Rik Wouters gewerkt?

Tachtig vrolijke en plezante uren. Ik had echt spijt dat het gedaan was.

Gelukkig werd ik geïnformeerd dat de gemeente ook het archief van Norman de Cat ter beschikking heeft. Ze kwamen toen met de vraag of ik het wou sorteren. Natuurlijk zei ik 'ja' en nu  ben ik dus bezig met mijn tweede vrijwilligersproject hier. Het archief van Norman is wel anders dan dat van Rik. 80% van de documenten van Norman zijn Damiaan-gerelateerd.

"Ik zie dit niet als vrijwilligerswerk, omdat ik het zo graag doe."

Hoe sta je zelf tegenover vrijwilligerswerk?

Ik heb bijzonder veel respect voor vrijwilligers. Ik zie elke dag een man langs de Lange Rechtestraat stappen met zijn 'grijperke' en een vuilzak (een Mooimaker). Echt chapeau dat die dat doet. Ik vind dat het respect voor die mensen dan ook veel te klein is.

Wat ik hier doe, is inderdaad iets helemaal anders. Maar op deze manier wil ik mijn bijdrage aan de samenleving leveren. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Ik zie dit niet als vrijwilligerswerk, omdat ik het zo graag doe.

Er zijn veel nuances in vrijwilligerswerk, maar elk werk is bijzonder te appreciëren en ik moet toegeven dat ik veel appreciatie ondervind. Van de mensen hier op de gemeente, maar ook van de mensen die van mijn project afweten.  

"Ik ben van mening dat veel dingen groeien vanuit je vroegere beroepsleven."

Wat heb je als werk gedaan vroeger? Want de meeste vrijwilligers die ik geïnterviewd heb, hebben vroeger iets in dezelfde sector gedaan.

Ik heb dertig jaar lang al pratend in de kunstwereld rondgezworven. Ik hielp mee tentoonstellingen bouwen, enzovoort. Echt werken vond ik dat niet, want ik deed het ontzettend graag. Dertig jaar lang ben ik elke dag heen en weer met de fiets naar Leuven gereden. Dat zie je ook aan mijn olympisch lijf (lacht).

Ik ben van mening dat veel dingen groeien vanuit je vroegere beroepsleven. Mensen die nu vrijwilligerswerk in de sociale sector doen, zullen vroeger ook in de sociale sector hebben gewerkt.

Daarom was ik zo blij dat ik het archief van Rik mocht sorteren. Het is een verlenging met dat wat ik vroeger gedaan heb.

Rik Wouters ligt natuurlijk aan de basis. Het vertrouwen van Rik in mij was grenzeloos net zoals mijn appreciatie voor hem ook grenzeloos is.

Heb je ook hobby's gehad die in dezelfde lijn liggen?

Ik heb veel gefigureerd in mijn leven. Ik heb gefigureerd voor verschillende series: F.C. De Kampioenen, Familie, Thuis, enzovoort. Ook heb ik in Daens en Het Gezin Van Paemel gefigureerd. Reclamefilmpjes heb ik ook gedaan.

Ik heb ook veel toneel gespeeld in mijn leven. Mijn zoon speelt ook toneel. Dat is wel fijn dat je met je zoon eenzelfde hobby kan delen.

Dus jullie zijn een artistieke familie?

Ik kom uit een artistieke familie. Mijn moeder was een operazangeres en speelde toneel, mijn bompa was een kunstsmid.

Je hebt ook een voorstelling gegeven op de seniorennamiddag over de boeken van Rik Wouters.

Dat is acteren he. Het was ook een groot succes. Het was goed voorbereid en ik ken Tremelo en de boeken van Rik. Plus ik beschik over het verbale talent, derden zeggen dat he (lacht). Tijdens de pauze was het ook wel tijd dat het pauze werd, want ik was uitgeput. Ik ben ook al op leeftijd.

Moesten ze je nu opnieuw vragen voor een tweede voorstelling zou je dan ja zeggen?

Jazeker! Ik zou het direct doen. Want de reacties achteraf waren fantastisch, daarvoor zou ik het al opnieuw doen. Maar ik zou niet te lang meer wachten, want ik word er ook niet jonger op.

Dit artikel werd gepubliceerd op 02 maart 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Pure vrijwilliger: Paul

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.