naar top
Gemeente Tremelo

Pure vrijwilliger: Anne

Maak kennis met pure vrijwilliger Anne. Ze werkt ongeveer een viertal jaar als vrijwilliger in het zwerfkattenproject. Ze doet dit met hart en ziel.

Dag Anne. Hoe ben je als vrijwilliger in het zwerfkattenproject beland?

"Dat is een lang verhaal. Het is ondertussen meer dan 4,5 jaar geleden dat er een zwerfkat in mijn tuin zat. Via de dierenarts vernam ik dat de gemeente zwerfkatten gratis steriel maakte. Dit gratis steriel maken is een project dat sinds 2000 bestaat in onze gemeente. Vroeger was er een voltijdse kattenvanger, maar later werd deze taak bijgevoegd aan het pakket van een gemeentelijk arbeider.

Na mijn bezoek aan de dierenarts had ik heel wat vragen. Toen heb ik dus contact opgenomen met de gemeente en wat meer informatie gevraagd. Toen bleek dat de gemeentelijke arbeider meer dan zijn handen vol had met het uitvoeren van zijn kerntaken. Ik ben heel dom geweest (lacht) en heb gevraagd of er bezwaar zou zijn moest ik in het project stappen.

Gelukkig, heb ik toen nog twee andere vrouwen gevonden die met mij mee in het project wilden stappen. We zijn namelijk niet in dienst van de gemeente en werken allemaal nog. Het project valt dus buiten onze werkuren.

Je hebt dan altijd al een zwak gehad voor katten?

"Ik was toen al een paar jaar vrijwilliger-coördinator bij een particuliere opvang. Door daar te werken, had ik gemerkt dat zwerfkatten een zeer triest bestaan hebben.

Daarom ben ik ook in het project gestapt, omdat ik weet hoe moeilijk zwerfkatten het hebben. Iedereen denkt dat een kat zijn plan wel trekt, maar dat is helaas helemaal niet zo. Ik wou dus iets voor die vergeten groep doen. Zwerfkatten zijn de meest kwetsbaren van alle katten."

Je hebt dan altijd zelf katten gehad?

"Ja, ik heb altijd al katten gehad, ook als kind. Ik zie alle dieren graag, behalve muggen (lacht). Het leuke aan katten is dat ze mij sterk aan mezelf doen denken. Ze zijn nogal eigenzinnig en doen gewoon hun eigen ding (lacht nog harder). Maar een kat biedt ook vaak troost."

Wat gebeurt er wanneer jullie een melding krijgen?

"Ik neem contact op met de mensen die de meldingen hebben gedaan en ga zo snel mogelijk ter plaatse kijken. Vaak hoort een buurtonderzoek daar ook bij. Als het om een noodsituatie gaat, gaan we dezelfde dag nog langs, ongeacht het uur en ongeacht welke kat. Wanneer de kat een zwerfkat blijkt te zijn of een achtergelaten huiskat, gaan we de kat proberen te vangen. Dit na de nodige afspraken en coördinatie. We moeten bijvoorbeeld zeker weten of er iemand beschikbaar is om naar de kooi te gaan kijken, want gevangen dieren zijn enorm in paniek. Het welzijn van het dier primeert!"

En wat gebeurt er dan wanneer de kat gevangen is?

"Wij brengen de dieren naar de dierenarts en halen het steriele dier ook terug op. De gemeente Tremelo zorgt voor het steriel maken van zwerfkatten volgens de TNR-methode (Trap, Neuter, Return =  Vangen, Steriel maken en Terugzetten). De zwerfkatten worden dus in hun eigen habitat teruggeplaatst. Katten en kittens met sociaal potentieel plaatsen we in een kattenopvang. Na de wettelijke wachttijd van 15 dagen worden de katten steriel gemaakt, gechipt, ontwormt en ter adoptie geplaatst.

Wist je dat alle katten geboren vanaf 1 april 2018 voor de leeftijd van 5 maanden gesteriliseerd moeten zijn? En huiskatten die geboren zijn vanaf 31 augustus 2014 of later moeten vanaf begin dit jaar wettelijk steriel zijn. Deze wettelijke verplichtingen zijn er gekomen om de overlast en de bijhorende problemen aan te pakken. "

Kunnen die dieren dan direct in een kattenopvang?

"Neen, ik heb een aparte unit bij mij thuis en daar vangen we katten op die niet meteen terecht kunnen bij de kattenopvang. Zo kunnen we ze ook eerst evalueren. Ook zwerfkatten die tijdelijk extra verzorging nodig hebben, kunnen bij mij in de aangepaste unit verblijven."

Krijg je ook vaak te maken met nestjes kittens?

"Zeker en vast! Voor ons in het heel belangrijk dat mensen direct melden als ze kittens zien of weet hebben van een nestje. Een kat heeft namelijk twee inprentingsfases. In de eerste fase (van twee tot ongeveer zeven weken) leren ze met mensen om te gaan. Daarna in de tweede fase leren ze met hun soortgenoten om te gaan. Rond vijf weken beginnen ze met hun mama mee te lopen en daarna verwilderen ze. Ze zijn dan in feite gedoemd om zwerfkatten te worden. Tevens haalt meer dan de helft van de zwerfkittens het eerste jaar niet. En de manier waarop is vreselijk.

Belangrijk is dat je de kittens niet benadert en zeker niet aanraakt. De mama beschouwt dit als gevaar en gaat haar kittens verslepen, zodat we ze niet meer kunnen vinden en de miserie blijft duren."

Hoe weet je of je te maken hebt met een zwerfkat of niet?

"Een zwerfkat is angstig(er) en loopt van je weg. Als ze echter eten krijgen, gedragen ze zich vaak veel tammer bij de mensen die ze kennen. Maar zodra er vreemden komen, spurten ze direct weg. Je ziet ze ook minder vaak overdag, eerder in de vroege of late uren. Ze leven veel meer op instincten. Niet elke zwerfkat ziet er slecht uit. Veel mensen denken dat zwerfkatten een goed leven hebben, maar dat is jammer genoeg niet waar. Wij kennen de verborgen realiteit. Men ziet enkel de (jonge) zwerfkatten die nog in goede gezondheid zijn. We hebben liefst dat mensen ook bij twijfel melden. We gaan toch altijd ter plaatse uitgebreid controleren en evalueren."

Wat moet je dus doen als je zelf een zwerfkat of een nestje zwerfkittens hebt?

"Via een online formulier op de website van de gemeente kan je een melding maken. Daar vind je ook de info om te mailen of bellen voor een melding.

Het is van groot belang dat je een zwerfkat of zwerfkittens onmiddellijk meldt. Op dit moment is het 'kattentijd', dus we moeten nu ingrijpen voor er allemaal zwerfkittens worden geboren. Bij twijfel kan je best ook een melding maken. We komen liever een keer te veel dan te weinig.

Ook zou ik graag ons eigen projectje onder de aandacht willen brengen. De gemeente Tremelo zorgt voor het gratis steriel maken van zwerfkatten. Zo wordt overlast effectief voorkomen en wordt het welzijn van de dieren bevorderd.

Maar omdat we gemerkt hebben dat deze dieren niks hebben, geen pijnstilling, geen medicatie, enzovoort. Willen wij als vrijwilligers graag nog meer doen. Ik denk dan aan medische kosten, tijdelijke opvang, (her)plaatsen van zwervertjes (al dan niet sociaal), winterhuisjes, enzovoort. Ook het socialiseren van zwerfkittens valt daaronder. We zijn trouwens nog steeds op zoek naar mensen die dit willen doen.

Om deze extra hulp te kunnen bieden, zijn we echter afhankelijk van giften en schenkingen. Meer informatie vind je op onze site: www.zwerfkatten-poezelo.be."

Oké, dankjewel Anne voor dit interview. Fijn dat er zulke mensen als jou bestaan, die zich dagdagelijks inzetten voor de kwetsbaren in onze maatschappij.  

Dit artikel werd gepubliceerd op 04 maart 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Zwerfkattenproject

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.