naar top
Gemeente Tremelo

Baalse beiaard blaast 125 kaarsjes uit!

125 jaar geleden schonken de gebroeders Michiels een beiaard met negen klokken aan de St-Annakerk van Baal. Edward Michiels was afkomstig van Baal en een vermaard uurwerk- en beiaardmaker, gevestigd in Mechelen. De beiaard speelde voor de eerste maal op zondag 21 april 1895.

"Een zaterdag om middernacht. De torenklok van de St-Annakerk te Baal slaat twaalf uur. Uit de toren komen meteen heerlijke klanken, aangenaam in de oren klinkend. Het anders op dit nachtelijke uur zo rustig dorpje wordt er in rep en roer door gebracht. Het is intussen zondagmorgen geworden en de Baalse beiaard speelt lustig zijn eerste lied. Dit gebeurde in de vroege zondagmorgen van 21 april 1895."

Dinsdag is het dus exact 125 jaar geleden dat de Baalse beiaard voor de eerste keer speelde. Een beiaard of klokkenspel is meestal het voorrecht van grotere steden. Ons landelijke Baal beschikt hiermee dus over uniek erfgoed! Om deze verjaardag in de verf te zetten, werd een feestelijk erfgoedweekend opgezet... maar die activiteiten werden vanwege de coronamaatregelen geannuleerd. Toch willen we deze bijzondere verjaardag niet onopgemerkt laten voorbijgaan.

Teken of kleur een verjaardagskaarsje

We roepen iedereen op om een verjaardagskaarsje te tekenen of in te kleuren en op te hangen aan de waslijn die werd opgesteld voor de kerk. Zo hopen we de beiaard van 125 kaarsjes te voorzien voor zijn verjaardag op 21 april.

Luister en kijk liveĀ 

Op dinsdag 21 april zenden we live het spel van de beiaard in zijn verschillende facetten uit. De uitzendingen zijn te volgen via de Facebookpagina van gemeente Tremelo om 18.59 uur, 19.29 uur en 19.59 uur. Na het spel van 19.59 uur, dat je via Facebook, of gewoon vanuit jouw kot kan volgen, volgt een verjaardagsapplausje voor de beiaard... en voor de helden in de zorg, natuurlijk!Een krantenknipsel uit 1895 geeft weer hoezeer de Balenaars vereerd waren met de beiaard:

"Uitgelokt door het heerlijk weder en bekoor door al het schoon welke men hier over den nieuwe beiaard van Bael vertelt, heb ik ene wandeling gemaakt naar deze gemeente om mijn nieuwsgierigheid te voldoen.
De klokken van de beiaard komen uit de klokkengieterij van Edward Michiels uit Doornik en doen hem eer aan, want de zuivere en aangename klank dier klokken was waarlijk verrukkelijk.
...
Om een gedacht te geven hoe willekom de beiaard in Baal was, dient er maar gezegd te worden dat de karren die het gehele spel te Mechelen waren gaan halen, op de grenze van de gemeente ontvangen werden door eene groote menigte van volk, met de fanfaren vooraen en onder het schieten van het kanon. Het is ook schoon om zien hoe, op den eersten galm van het beiaard- spel, de landbouwers hunne schuppen in den grond steken, het hoofd in de lucht, met genoegen het klokkenmuziek staan te aanhoren. Het zou dan ook geen wonder zijn dat vele liefhebbers der omstreken, een uitstapje naar Baal zullen doen, hetgeen ze zeker niet zullen beklagen, want dit is de reis weerd."

Dit artikel werd gepubliceerd op 17 april 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • 125 jaar beiaard Baal

Openingsuren en contact

Toerisme

adres
Werchtersebaan 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 44
fax
016 53 56 85
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.