naar top
Gemeente Tremelo

Tremelo erkend als onroerenderfgoedgemeente

Onroerenderfgoedgemeente: een enorm lang woord, maar ook de lijst van onroerenderfgoedgemeenten in Vlaanderen is lang.  Naast 23 andere gemeenten heeft ook Tremelo expliciet te kennen gegeven dat behoud en beheer van het onroerend erfgoed belangrijk is.

Als je de titel 'onroerenderfgoedgemeente' wil verwerven moet je Vlaamse beleidsprioriteiten verankeren in je lokale actieplannen en acties. De erkenning is dan ook gekoppeld aan de beleids- en beheerscyclus. 

Wat zijn nu die Vlaamse prioriteiten? We sommen ze hier niet allemaal op, maar in de eerste plaats moet je een gedegen beleidsvisie hebben over het behoud van het onroerend erfgoed op je grondgebied, en die bijvoorbeeld ook toepassen op de eigen gebouwen van de gemeente. En er wordt verwacht dat je bij het ontwikkelen van die visie ‘de bevolking’ – vrijwilligers, experts, adviesraden – betrekt. We leven tenslotte in participatieve tijden.

Let wel: een subsidie is hier niet aan verbonden, maar je krijgt dus als gemeente wel meer taken en bevoegdheden, zoals het geven van toelatingen om in beschermd erfgoed handelingen uit te voeren. Dat is uiteraard niet onbelangrijk. 

In Tremelo werd het onroerenderfgoedbeleid opgenomen in het meerjarenplan. Dankzij de samenwerking met WinAr, de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst, kan onze gemeente gebruik maken van een expertisecentrum dat zich al meer dan tien jaar inzet voor het erfgoed op lokaal niveau.

Dit artikel werd gepubliceerd op 11 mei 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Agentschap onroerend erfgoed

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.