naar top
Gemeente Tremelo

Alles wat je moet weten over filters voor stoffen mondmaskers

Ondertussen zijn we gestart met de verdeling van een tweede gratis mondmasker, inclusief zilverionen filter, aangekocht door ons lokaal bestuur. De federale overheid voorziet eveneens voor elke burger vanaf 12 jaar twee filters (Deltrian/Sioen) om te gebruiken in stoffen mondmaskers.

Een filter kan je gebruiken in zelfgemaakte of aangekochte mondmaskers of in het gratis mondmasker dat we jou eerder deze maand bezorgden. Op die manier biedt jouw mondmasker extra bescherming. 

Hoe gebruik je de Deltrian-filter?

  1. Was je handen grondig voor je de filter uit zijn verpakking haalt.
  2. Knip de vier randen van de verpakking langs de aangegeven knipnaden open.
  3. Haal de filter uit de verpakking en was hem in de machine op 60 graden.
  4. Knip de filter op maat van het stoffen mondmasker.
  5. Schuif de filter langs boven in het mondmasker. Zorg dat de filter zich niet dubbel plooit in het zakje van het masker. In dat geval filtert het mondmasker immers onvolledig.

Bekijk ook de instructievideo op www.tremelo.be/deltrianfilter.

Hoe gebruik je de Sioen-filter?

  1. Was je handen grondig voor je de filter uit zijn verpakking haalt.
  2. Haal de filter uit de verpakking en was hem in de machine op 60 graden.
  3. Knip de filter op maat van het stoffen mondmasker.
  4. Schuif de filter langs boven in het mondmasker. Zorg dat de filter zich niet dubbel plooit in het zakje van het masker. In dat geval filtert het mondmasker immers onvolledig.

Bekijk ook de instructievideo op www.tremelo.be/sioenfilter.

Hoe onderhoud je een filter?

Je wast de filter, best samen met het stoffen mondmasker waar hij in zit, op 60 graden gedurende minstens 30 minuten. Haal er dan pas eventueel de filter uit. Laat drogen aan de lucht of in de droogkast. Was de filter elke dag dat je hem gedragen hebt. Dat geldt ook voor stoffen mondmaskers. De Deltrian- of Sioenfilter behoudt gedurende een dertigtal wasbeurten zijn eigenschappen, de zilverionen filter van het mondmasker gedurende een vijftigtal wasbeurten. Let op: de filter mag niet gestreken worden, of hij nu wel of niet in het mondmasker zit. Door de hitte smelt hij immers. Na het wassen kan de filter wel kreuken vertonen, maar dat heeft geen invloed op zijn filterende eigenschappen. (De Sioen-filter mag eventueel gestreken worden op lage temperatuur.)

Het is ook mogelijk om van de filterstof zelf mondmaskers te maken. Alle informatie over filters voor zelfgemaakte mondmaskers vind je op de website van de federale overheid.


Ik bescherm jou. Jij beschermt mij.
Het dragen van een mondmasker helpt om de verspreiding van het coronavirus te beperken, maar alleen wanneer je het masker correct draagt. Lees daarom aandachtig de rubriek alles wat je moet weten over een stoffen mondmasker.

 

Update (28 mei): verdeling mondmaskers

Een groot aantal straten zijn ondertussen bedeeld. Zodra we de laatste deellevering  Deltrian-filters van de federale overheid ontvangen (verwachte leverdatum: 3 juni), worden de resterende straten bedeeld: Barbarastraat (nr. 89-118), Honsdonkstraat, P. Damiaanstraat, Basdongenstraat, Veldonkstraat, Leemstraat, Louisastraat, Eikenboslaan, Astridstraat, Grote Bollostraat, Bruegelstraat, E. Dupontlaan, E. Van der Veldstraat, Park Tremeland, Schrieksebaan, Brede Vennestraat, Balenbergstraat, Ijzerstraat 31-45, Betekomsestraat 31-45, Moorsemsestraat 90-120 en Schaluistraat 56-107.

Dit artikel werd gepubliceerd op 27 mei 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Deltrian filter

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.