naar top
Gemeente Tremelo

Brandfase oranje in Vlaams-Brabant: hoog gevaar, wees voorzichtig!

Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen er niet alleen spelen. Vuur maken is verboden. Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam.Wees zelf ook extra alert en meld problemen onmiddellijk via het noodnummer 112.

De gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant heeft, op advies van het Agentschap Natuur en Bos, de risicofase voor branden in bos- en natuurgebieden opgeschaald naar code oranje.

Het Agentschap Natuur en Bos evalueert tijdens droge en warme periodes het brandrisico in bos- en natuurgebieden. Dat risico wordt dagelijks berekend en op basis daarvan wordt er beslist welke alarmeringsfase van kracht is. De fases worden uitgedrukt in kleurcodes. Naargelang de kleurcode worden er verschillende preventiemaatregelen genomen.

Het is zeer droog en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen, geen neerslag en een matig tot sterke (oosten)wind voorspeld. Die combinatie vormt een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar, waardoor waakzaamheid geboden is.

“Daarom hebben we beslist om het risico op te schalen naar code oranje”, zegt Lodewijk De Witte, provinciegouverneur van Vlaams-Brabant. “Hierdoor is het verboden om in bos- en natuurgebieden een kampvuur te maken zonder schriftelijke toelating van de gemeente". 

Dit artikel werd gepubliceerd op 28 mei 2020
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Code oranje

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.