naar top
Gemeente Tremelo

Persbericht - Lokaal Gezondheidsplan Warme Dagen geactiveerd

Voor veel mensen zijn warme dagen aangenaam, maar voor kwetsbare groepen zijn ze vaak hinderlijk en zelfs gevaarlijk. Daarom stelde Lokaal Bestuur Tremelo een warmteactieplan op, een preventief actieplan om de gezondheid van inwoners te beschermen, zowel voor als tijdens warme dagen.

Start waarschuwingsfase Vlaams Warmteactieplan

Vandaag, dinsdag 23 juni, werden de criteria voor de opstart van de waarschuwingsfase van het Vlaams Warmteactieplan bereikt. De effectieve warmteperiode met erg warme dagen start meteen vandaag.

De voorspellingen van het KMI verwachten de komende dagen temperaturen rond 30°C. Dit houdt voor iedereen, maar vooral voor kwetsbare groepen, extra risico's in op ernstige gezondheidsproblemen.

Personen met COVID-19 zijn extra kwetsbaar voor warmtegerelateerde ziekten én personen met hittestress zijn extra kwetsbaar voor het SARS-CoV-2-virus.

De Vlaamse overheid vraagt om de nodige maatregelen te nemen om kwetsbare doelgroepen te bereiken en te beschermen. 

Lokaal Warmteactieplan geactiveerd

Met de start van de waarschuwingsfase wordt ook het Lokaal Gezondheidsplan Warme Dagen of lokaal warmteactieplan geactiveerd.

Het warmteactieplan is een preventief actieplan om de gezondheid van de inwoners te beschermen, zowel voor als tijdens warme dagen. Dit plan werd opgesteld in samenwerking met Logo Oost-Brabant.

Het actieplan beschrijft hoe, door wie en wanneer specifieke doelgroepen - en professionals die werken met die doelgroepen - geïnformeerd en gewaarschuwd moeten worden voor en tijdens warmteperiodes. Het omvat bovendien de voorzorgsmaatregelen en acties die best ondernomen worden om gezondheidsproblemen door warmte te voorkomen.

Tremelo Helpt

Lokaal Bestuur Tremelo doet ook een oproep aan alle inwoners om extra zorg te dragen voor elkaar tijdens deze warme periode. Ken je senioren of zieken in je omgeving? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende water drinken. Wie meer wil doen (boodschappen, hond uitlaten, opbellen,...), kan zich kandidaat stellen als vrijwilliger op het hulpplatform Tremelo Helpt. Wie hulp nodig heeft, kan terecht op het nummer 016 52 54 56 of mailen naar tremelohelpt@tremelo.be.

De babbellijn 80+ werd in het leven geroepen in het begin van de coronacrisis. Ook tijdens warme dagen bellen we onze 80-plussers op om te polsen hoe het met hen gaat. Waar nodig zoeken we samen met vrijwilligers een oplossing voor hun behoeften of vragen. 

In het kader van de activatie van het warmteactieplan bundelen we een aantal aanbevelingen op www.tremelo.be/warmedagen.

Info:
Diane Willems, schepen Gezondheidsbeleid, diane.willems@tremelo.be, 0472 21 83 31
Sabine Clerix, dienst Grondgebiedszaken, sabine.clerix@tremelo.be, 016 52 54 37

Dit artikel werd gepubliceerd op 23 juni 2020

Bekijk ook

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina

  • Warme dagen

Openingsuren en contact

Communicatiedienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 50
fax
016 52 54 09
e-mail

Telefonisch bereikbaar tijdens de kantooruren.

Nieuwsbrief

Mis geen enkel nieuwtje. Schrijf je in op onze e-nieuwsbrief.