Week van de Bij 2024

De Week van de Bij richt zich dit jaar op alle bestuivers. Naast bijen en hommels zorgen ook dag- en nachtvlinders, zweefvliegen, kevertjes en heel wat andere insecten voor de bestuiving van planten. Dat is niet alleen essentieel voor onze voedselvoorziening, maar ook voor het in stand houden van de biodiversiteit.

Tijdens Week van de Bij organiseren we 'bij'-zonder leuke activiteiten voor het ganse gezin. Je komt er alles te weten over het leven van de bij en hoe jij een handje kan helpen. Doe mee en word een echte bijenheld!

Deelname aan de activiteiten is gratis. Wil je graag een infoavond volgen?
Schrijf je dan vooraf in via het online formulier of bel naar 016 52 54 58.

Infoavond: Help mee de Aziatische Hoornaar te vangen

woensdag 17 april om 20u, Lindebloesem

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot die zich snel uitbreidt en een reële bedreiging vormt voor onze biodiversiteit en bestuiving van gewassen. Wanneer mensen in de buurt van nesten komen, kunnen bovendien gevaarlijke confrontaties plaatsvinden.

Wil jij helpen om de Aziatische hoornaar te bestrijden?

Geef je op via online formulier voor de infoavond. De gemeente deelt 50 selectieve vallen uit om de koninginnen van de Aziatische Hoornaar te vangen. Op de infoavond verdelen we deze en vertellen we je alles wat je moet weten om de vallen te gebruiken.

Kan je niet op de infoavond aanwezig zijn, maar wil je graag een hoornaarval ophangen? Neem dan contact op met de milieudienst via 016 52 54 58 of milieudienst@tremelo.be.

Infoavond: Het belang van biodiversiteit door Dirk Draulans

dinsdag 28 mei om 20u, Lindebloesem

Bioloog en journalist Dirk Draulans neemt je mee op een wandeling langs een halve eeuw van persoonlijke ervaringen in onze natuur, met soorten die verdwijnen en soorten die verschijnen. Wat effecten heeft op de hele voedselketen. Hoog tijd dat we daar met zijn allen iets proberen aan te doen!

Bijententoonstelling

van 13 mei tot 30 mei, tijdens openingsuren bibliotheek

Deze tentoonstelling zet de bijen, hommels, vlinders, … in de kijker: bewonder een echt imkerspak, test je bijenkennis en ontdek allerlei interessante weetjes over deze gevleugelde vrienden.

Open Tuinen dag

Zondag 2 juni van 14u tot 18u

Zondag 2 juni zetten enkele inwoners in Tremelo hun tuin open voor bezoek. Ben je gefascineerd door natuur of nog op zoek naar ideeën voor je eigen stukje groen? Kom dan zeker eens langs tijdens de Open Tuinen Dag.

Hier kan je terecht:

 • Marleen Van Meerbeek
  Oud-Strijdersstraat 4, Tremelo 
  Een grote tuin die bestaat uit verschillende kamers. Van planten die kort en binnen de perken gehouden worden tot vrije, wilde natuur wat verderop. Een tuin vol afwisseling, met zon en schaduw, bos en wei. Je vindt er ook een moestuin, kippenhok en fruitbomen om van te smullen.

 • Els Peeters 
  Kempenlaan 9, Tremelo 
  Een gevarieerde (be)leeftuin met bos waar op ieder plekje iets te beleven valt en dieren zich thuis voelen. De plantenkeuze werd gemaakt op basis van de arme zandgrond en grote hoeveelheid schaduw. 

 • Christina Van Thielen
  Grote Bollostraat 69, Tremelo 
  Deze wilde tuin is zo'n 5 are groot en bevat een vijvertje (zonder vissen), maar ook netels en paardebloemen. Je vindt er een serre vol tomaten, pepers en paprika en groenteteelt in potten. Er is veel aandacht voor bodemleven, vogels, insecten, enz. Iedere dag zijn er verse eitjes van Charlotte, Marc en Kevin. 

 • Dirk en Liliane Heremans-Vermeylen 
  Wijnbergstraat 2, Tremelo 
  Een prachtige tuin met een grote diversiteit aan vaste planten en bloemen. En dat midden in het dorp.

 • Chris Elsen
  Lange Rechtestraat 10, Baal
  Deze ecologische bloementuin met bijenkasten is zeker een bezoekje waard. Je kan er proeven van vers geslingerde honing. 


Zelf deelnemen aan Open Tuinen dag? 
Heb je zelf een bezienswaardige tuin? Stel je kandidaat via milieudienst@tremelo.be!

De Open Tuinen Dag in Tremelo is een organisatie van de MiNa-raad.

Wist je dat…

…je ook met acties zoals ‘Maai Mei Niet’ en het ‘Vlaams Kampioenschap Tegelwippen’ bestuivers een handje kan helpen? Want je eigen bloemrijk gazon is een restaurant voor bijen, vlinders en veel andere dieren. En het vervangen van verhardingen door  bijvriendelijke beplanting zorgt voor meer biodiversiteit en gezoem in je tuin!

De activiteiten tijdens Week van de Bij zijn gratis en een initiatief van de gemeentelijke bijenwerkgroep in samenwerking met ISABO vzw en Regionaal Landschap Noord-Hageland.

Deel deze pagina

Openingsuren en Contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten
 • Pluimvoetbij - copyright: Wim Boonen