23. Parochiekerk O.-L.-V. Van Bijstand met doopkapel Damiaan

De kerk van O.L.Vrouw-van-Altijddurende Bijstand werd gebouwd tussen 1781 en 1783. Ze werd opgetrokken in kareelsteen, verrijkt met witte zandsteen, hoekkettingen en raam-omlijstingen. Ze vertoont het schema van een hallenkerk. De middenbeuk is overbrugd door een tongewelf dat wordt verdeeld in vijf traveeën. Het schip wordt van de zijbeuken gescheiden door rondbogen die steunen op Toscaanse zuilen.

De aankleding van de muren is classicistisch, wat voor kerken veeleer zeldzaam is. De ingebouwde westentoren bekroont het geheel. De zuidelijke sacristie werd pas gebouwd in 1875. ln deze kerk werd Jozef De Veuster gedoopt. Rechts naast de kerktoren staat sinds 1963 een standbeeld van Pater Damiaan, in brons gegoten naar een ontwerp van Jan Boedts. ln een zijkapel, die elke dag toegankelijk is, bevindt zich sedert enkele .jaren een houten standbeeld van Pater Damiaan, vervaardigd door Leo Cambré.

ln 1781 begon men met de bouw van de kerk. Op 26 augustus 1783 werd de eerste mis opgedragen door abt Simon Wouters van de Norbertijnenabdij van Park-Heverlee, geboren in Tremelo in de Veldonkstraat. De eerste pastoor in Tremelo was Joseph Thiebaut, zijn grafsteen bevindt zich in de voorgevel. Naast de kerk was vroeger het kerkhof van Tremelo.

Het 16e eeuwse beeld van Onze-Lieve-Vrouw is een onderdeel van een calvariegroep. Sint-Augustinus en Sint-Norbertus dateren uit de late 17e eeuw. De schilderijen Heilige Familie met Anna, Joachim, Sint-Lucia en de Pestheiligen zijn van omstreeks 1700. Sint-Jan op Patmos door Gilles Smeyers van Antwerpen is laat 18e eeuws. Jeroen De Bruycker ontwierp omstreeks 1969 de kruisweg in naaldwerk op doek.

In de doopkapel werd in 1840 Pater Damiaan gedoopt. Je vindt er een houten standbeeld van de heilige man.

Locatie

Astridstraat 2,
3120 Tremelo

Deel deze pagina

Openingsuren en Contact

Toerisme

adres
Werchtersebaan 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 44
fax
016 53 56 85
e-mail
  • Kerk Tremelo