Week van de Duurzame Gemeente 2022

Dit jaar staat de Week van de Duurzame gemeente volledig in het teken van #laatniemandachter. Daarom zetten wij graag enkele Tremelose helden in de kijker die zich dagelijks inzetten voor een betere wereld waar plek is voor iedereen.

Willy Wellens - digidokter

Willy Wellens is 75 jaar, woonde 10 jaar lang in Ninde maar tegenwoordig in Keerbergen en is al drie jaar digidokter voor onze gemeente. Elke derde dinsdag van de maand houdt hij halt in de bibliotheek en helpt hij van 9 tot 12 uur senioren verder met vragen rond computergebruik. Na zijn pensioen ging hij op zoek naar een nuttige tijdsbesteding en een manier om andere mensen te helpen. Zo besloot hij om de pc-kennis die hij tijdens zijn carrière opdeed te delen met mensen die minder vlot meedraaien in de digitale evolutie. Maar ook mensen die niet altijd de financiële middelen hebben. Zo start hij binnenkort met de begeleiding van een groep via het ocmw.

“Toen ik las over het concept van een digidokter, voelde ik mij meteen aangesproken. Als digidokter kan ik mijn eigen kennis verder uitdragen en mensen op een laagdrempelige en rechtstreekse manier verder te helpen. Het geeft iedereen – ongeacht leeftijd, afkomst of achtergrond - de kans om mee te draaien in een wereld waren digitale vaardigheden steeds belangrijker worden.” 

Ziekenzorg Ninde

Zo’n elf jaar geleden zag Ziekenzorg Ninde voor het eerst het levenslicht. Een organisatie die bestaat uit veertien toegewijde vrijwilligers en zich richt naar mensen die minder mobiel zijn omwille van ouderdom, ziekte of invaliditeit en wonen in regio Keerbergen – Werchter - Tremelo.

Heel wat mensen die minder mobiel zijn lopen namelijk het risico om afgezonderd te geraken van de maatschappij. Om dat te vermijden organiseren de vrijwilligers van Ziekenzorg Ninde op regelmatige basis contactmomenten en bezoeken aan huis. Vaak wordt er tijdens die momenten ook voor een attentie gezorgd. Bijvoorbeeld voor een verjaardag, met Pasen, Kerst en Nieuwjaar.

“Met Ziekenzorg Ninde willen we het sociaal isolement doorbreken. Heel wat mensen die wat ouder worden, ziek worden of omwille van een andere oorzaak minder mobiel zijn vinden het moeilijk om nog buiten te komen en voelen zich daardoor steeds meer eenzaam. Het gevoel niet meer deel uit te maken van de maatschappij willen wij met onze organisatie zoveel mogelijk wegnemen.”

Georges Dupont en Lea Muyldermans - opvanggezin

Georges en zijn vrouw Lea zijn vrijwilligers in hart en nieren. Zo is Lea al 33 jaar een vaste waarde bij Kind en Gezin door haar liefde voor kinderen. En ook samen zetten ze zich graag in voor het goede doel. Zo verkochten ze onlangs nog plantjes voor ‘Kom op tegen kanker’.

Maar wat Georges en Lea allebei het liefst doen, is hun huis openzetten voor anderen. Zo komen de vrienden van hun kinderen regelmatig over de vloer. Zij wonen in het buitenland en nemen vaak logees mee naar België. Door hun ongeremde, internationale gastvrijheid zijn ze ondertussen al vier tot vijf talen machtig. En dat komt van pas, want enkele maanden geleden gaven ze zich op als gastgezin voor Oekraïense vluchtelingen. Momenteel vangen ze een Oekraïense dame op die ze volledig onderdompelen in het Belgische leven.

“Andere mensen helpen en ervoor zorgen dat ze het naar hun zin hebben, daar worden wij zelf ook erg gelukkig van. Wij willen er graag voor zorgen dat iedereen zich geholpen en welkom voelt.”

Maria Jacobs – vrijwilligster Siddartha

Maria Jacobs maakt deel uit van de vrijwilligersploeg van Siddartha en zet zich samen met deze geweldige ploeg in voor de gasten in het dag- en wooncentrum. Maria noemt zichzelf een inwijkeling, omdat ze pas in 2015 in Baal kwam wonen. Ze heeft een leven als zelfstandige achter de rug waar ze jarenlang in haar eigen buurtwinkel stond. Een winkel waar de klanten centraal stonden, niet de commerciële gedachte. Want het menselijke contact, dat is hetgeen waar ze veel energie uit haalt.

Als vrijwilliger helpt ze de mensen vooral vanuit haar eigen sterktes. Ze is erg creatief en houdt ervan om met handwerk bezig te zijn. Vanuit die invalshoek ging ze aan de slag met de mensen van Siddartha. Ze gelooft heel sterk in de talenten van de inwoners en dat ze die talenten naar voor kan brengen om er op een toffe manier mee aan de slag te gaan. Bovendien zet ze ook sterk in op duurzaamheid. Zo wordt er niets meer aangekocht, maar worden oude T-shirts gebruikt om hun creaties te maken. Want waarom nieuwe materialen kopen als er zoveel op overschot is.  

In totaal zakt ze twee tot drie dagen per week af naar Siddartha. Maar ook thuis is ze nog druk in de weer. Zo verwerkt ze bijvoorbeeld de kersenpitten van de bomen van Siddartha zodat ze kunnen dienen voor zelfgemaakte kersenpittenkussens.

“Ik haal enorm veel energie uit mijn vrijwilligerswerk en word gelukkig als ik zie hoe ik er mee voor kan zorgen dat ik anderen hun talenten leer ontdekken en ontplooien. Na al die tijd doe ik het nog altijd enorm graag.”

Gerard Cornelis – vrijwilliger Minder Mobielen Centrale

Gerard Cornelis ging na zijn pensioen op zoek naar een nuttige tijdsbesteding en gaf zich daarom op als vrijwilliger bij de Minder Mobiele Centrale. Hij zorgt ervoor dat mensen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten of minder goed te been zijn vlot op hun bestemming geraken en begeleidt hen ook naar de winkel of de dokter. Op deze manier kunnen ze zelf nog buitenkomen en deelnemen aan de maatschappij.

Gerard staat altijd paraat. Gemiddeld wordt hij 3 tot 4 keer per week gevraagd om te rijden. En dat is hem nooit teveel.

“Ik ben blij dat ik via mijn vrijwilligerswerk zo’n groot verschil kan maken voor mensen. Bovendien vind ik het ook voor mezelf een heel positief verhaal. Het zorgt voor gezellige momenten en leuke babbels die mijn dag doorbreken. Ik blijf dit doen zolang ik kan.”


Marcella Devadder – vrijwilliger Huize De Veuster

Marcella Devadder gaf zich een tiental jaar geleden op als vrijwilliger bij Huize De Veuster nadat ze terecht gekomen was in het café dat de bewoners zelf mee uitbaten. Sindsdien helpt ze mee in ‘de bezigheid’, het gebouw waar jongeren samen kunnen komen om hun hobby uit te oefenen of te knutselen. Elke dag nog is ze verwonderd over wat de bewoners allemaal kunnen met een beetje extra hulp van de begeleiders.

Marcella heeft een hele goede band met de bewoners en helpt zoveel ze kan. Ze nodigt hen jaarlijks thuis uit voor zelfgemaakte pannenkoeken. Voor velen een dag waar ze lang naar uitkijken. En dat doet ze met veel plezier.

“Ik ben enorm fier om de bewoners en alles wat ze kunnen en ben blij dat ik deel mag uitmaken van een toegewijde groep die hen mee het duwtje in de rug kan geven dat ze nodig hebben.” 

Sonia Crabbé – Damiaanactie en GROS

Sonia Crabbé is een bekend gezicht binnen de gemeente en op z’n minst gezegd een bezig bij. Eentje met een grote liefde voor Damiaan. Ze is betrokken in zowat alles wat met Damiaan te maken heeft. In 1989 al deed ze haar intrede in het Damiaancomité voor de feestelijkheden. Naar aanleiding van het 100 jarig overlijden van Damiaan. Waar ze vanuit haar achtergrond als historica zoveel mogelijk probeerde te helpen.

In 2001 richtte ze vervolgens de Damiaanactiegroep Ninde-Baal-Tremelo op, waarmee ze met een 20-tal mensen jaarlijks heel wat activiteiten op poten zet. Enerzijds om de herinnering aan Damiaan levendig te houden, anderzijds om geld in te zamelen voor de Damiaanactie zodat er extra middelen ingezet kunnen worden tegen Lepra, Tuberculose, …. Ziekten die vooral de kwetsbare groepen in onze samenleving treffen. Zo organiseren ze o.a. een jaarlijkse ophaling tijdens het laatste weekend van januari waar ze gemiddeld 10.000 euro mee inzamelen.

Maar er is nog meer. Sinds 2002 werd er ieder jaar ook gewandeld met Damiaan en trokken mensen hun wandelschoenen aan om samen naar het graf van Pater Damiaan te wandelen en terug. Er werd 2-jaarlijks ook een scholenloop aan gekoppeld waar ballonnen opgelaten worden. Deze formule werd 2 jaar geleden omgegooid tot Damiaan Beweegt, met een Damiaan Run. Hiervoor wordt intens samengewerkt met o.a. Huize De Veuster, Damiaanmuseum en de Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenleving (GROS). Van die laatste is Sonia ondertussen ook al een 6-tal jaar lid.

Verder geeft ze nog catechese en speelt ze vaak straattoneel en ook op dat vlak is alles doorspekt door het leven van Damiaan.

"Ik ben al zolang ik mij kan herinneren geïnspireerd door het leven van Damiaan en spendeer graag mijn tijd om zijn visie de en de manier waarop hij in het leven stond levendig te houden en verder uit te dragen. Damiaan zorgde voor verbinding en dat ik wil graag verder zetten."

Deel deze pagina

Openingsuren en Contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten
  • Duurzame Helden