Eikenprocessierups

Sinds enkele jaren worden een aantal Vlaams-Brabantse gemeenten tijdens de zomermaanden geplaagd door processierupsen. Kaalgevreten eikenbomen en ernstige jeukhinder bij spelende kinderen of omwonenden zijn de meest gekende gevolgen.

In de maanden mei, juni en juli kan je op eikenbomen de larve van een de eikenprocessievlinder aantreffen. Vanuit hun nesten gaan deze behaarde rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel. Een zichtbaar gevolg hiervan zijn kaalgevreten takken in bomen. Gezonde bomen ondervinden weinig hinder van deze vraat en meestal krijgen de ze tijdens de zomer of het volgende jaar opnieuw bladeren.

Hoewel het om een volkomen natuurlijk verschijnsel gaat, kunnen mensen na contact met de brandhaartjes van deze rupsen jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen krijgen. Vooral bij droog en winderig weer kunnen wandelaars en fietsers best voorzichtig zijn en zich beschermen tegen de brandharen.

Wat doen bij overlast van eikenprocessierupsen?

Waarschuw de milieudienst via telefoon, e-mail of het meldpunt. Zij zullen passende maatregelen treffen en de verantwoordelijke diensten op de hoogte stellen.


Wat je vooral niet moet doen?

De rupsen aanraken en zelf trachten te bestrijden.

  • Gebruik zeker geen insecticiden, want de irriterende haren blijven nog lang actief en deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu.
  • Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger mag je ook zeker niet doen. De haren en de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid raken.


Hoe voorkom je ongemak?

  • Vermijd elk contact met de rupsen en de resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten.
  • Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied met rupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten.
  • Na aanraking van de rupsen of haren niet gaan krabben of wrijven, maar de huid goed wassen of spoelen met water.
  • Zo nodig al je kleren wassen.
  • Raadpleeg in geval van twijfel of bij ernstige klachten jouw huisarts! 

Meer info

Voor meer informatie kan je terecht bij:

Wist je dat de gemeente Tremelo sinds kort ook koolmeesjes inzet in de strijd tegen de eikenprocessierups? Koolmezen zijn verlekkerd op eikenprocessierupsen en helpen de plaag op een natuurlijke manier te bestrijden. 

Deel deze pagina

Openingsuren en Contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten
  • processierups.jpg