Samen tegen sigarettenpeuken

Sigarettenpeuken die rondslingeren op straat… het komt vaker voor dan we denken. Ook in Tremelo. Uit een onderzoek van OVAM blijkt zelfs dat 41 procent van het ingezamelde zwerfvuil bestaat uit weggegooide peuken. Wereldwijd goed voor zo'n 845.000 ton afval.

Daar komt nog bij dat sigarettenfilters allesbehalve biologisch afbreekbaar zijn. Het plastic breekt of tot microplastics, die overal aangetroffen worden. In vlees en vis, vogelnestjes, zelfs op de bodem van de Marianagoot - de diepste geul ter wereld. Hierdoor vormen sigarettenpeuken volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de op één na grootste bron van plasticverontreiniging ter wereld. Want zelfs na een intensieve opruimactie of veegronde, glippen nog heel wat peuken door de mazen van het net.

Daarom besteden we samen met Mooimakers extra aandacht aan sigarettenpeuken die op de grond belanden. Tijdens de Week van de Handhaving in oktober werden peukenbakken en interactieve peukenstemmers in de omgeving van de school geplaatste. De peukenbakken kregen intussen een definitieve plek aan de Lindebloesemzaal, de parochiezaal in Baal en de bushalte aan de Vinneweg. En ook de peukenstemmers moeten naast extra geplande vuilnisbakken mensen aanmoedigen om hun peuk niet zomaar op straat, in de natuur of de riolering te gooien, maar op de plek waar ze thuishoren: de vuilnisbak.

Bekijk ook

Deel deze pagina

Openingsuren en Contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail
Morgen gesloten
  • DropPits - sigarettenpeuken