Uitheemse dieren: Chinese wolhandkrab
In Vlaanderen en in onze buurlanden is de Chinese wolhandkrab (Eriocheir sinensis) een beruchte exoot. Ze komt steeds vaker en in grotere aantallen voor. De Chinese wolhandkrab heeft in Vlaanderen weinig natuurlijke vijanden. Hierdoor kan ze haar territorium en populatie ongestoord uitbreiden. Door de grote aantallen vormen zij een bedreiging voor de inheemse fauna en flora. Ze concurreren om voedsel en leefgebied en kunnen waterplanten vernietigen. Met hun holen ondergraven ze bovendien de stabiliteit van dijken en oevers.
Jonge Chinese wolhandkrabben trekken vanuit de geboorteplaatsen in kustgebieden in groten getale stroomopwaarts naar zoet water, waar ze na een tijd volwassen worden.
Hoe pakken we de bestrijding aan?
De Chinese wolhandkrab is reeds wijdverspreid in Vlaanderen en vermits de voortplanting in zee plaatsvindt, is uitroeiing met een redelijke besteding van middelen in het Vlaamse Gewest niet haalbaar. Een gerichte afvangst tijdens de voorjaarstrek op de benedenlopen is de enige efficiënte aanpak van het probleem.
Tenzij de aanwezigheid van de Chinese wolhandkrab zon overlast vormt dat kelders of tuinen van aangelanden worden overgenomen, neemt de dienst waterlopen van Provincie Vlaams-Brabant geen lokale actie op de bovenlopen, zoals de Vijversbeek.
Lees meer over de bestrijding van uitheemse soorten.
Chinese wolhandkrabben gespot? Geef het door via het infopunt water.