Verplichte registratie kameelachtigen

Sinds 21 april 2021 is de Europese dierengezondheidswet in voege. Deze wetgeving zorgt ervoor dat houders van kameelachtigen zich verplicht moeten registeren in Sanitel, de databank van het FAVV (ontwikkeld voor de identificatie en registratie van de Belgische veestapel). Dit dient ook nog te gebeuren als je al aangesloten bent bij bv. een alpacavereniging.  

Daarnaast legt de wet ook verplichtingen over het identificeren van de dieren en bepaalde restricties op. 

Wanneer registreren en hoe? 

Zodra je minstens één kameelachtige houdt, laat je je zo snel mogelijk registeren door het registratieformulier ingevuld aan DGZ te bezorgen. 

Hoe je registratie bekijken en beheren?

Nadat je geregistreerd bent en je van DGZ een beslagnummer en logingegevens hebt ontvangen, kan je alles raadplegen via Veeportaal. De kosten voor het gebruik van deze toepassing zitten vervat in de jaarlijkse retributie die je aan DGZ betaalt. 

Verplichtingen 

Administratie
  • Je houdt een register bij met de aanwezige dieren. Elke aankomst, vertrek en sterfte vul je binnen de 7 dagen in het register aan. Ook elk nieuw geboren dier moet je binnen de 7 dagen na identificatie inschrijven in het register.  
  • Bij elke aankomst of vertrek van een kameelachtige op je beslag maakt de vervoerder in drievoud een verplaatsingsdocument op van deze beweging zodat ook de laad- en losplaats een exemplaar kunnen bijhouden. De vervoerder bezorgt zijn exemplaar binnen de 7 dagen aan DGZ om te registreren in de Sanitel databank. 
  • Je geeft jaarlijks via de 15-decembertelling door hoeveel kameelachtigen er bij jou aanwezig zijn. Begin december krijg je hiervoor een herinnering vanuit DGZ. 
  • Stop je met het houden van kameelachtigen? Meld de stopzetting dan aan DGZ. 
Identificatie van de dieren 
  • Kameelachtigen die bij jou geboren worden, moeten uiterlijk op de leeftijd van 9 maanden geïdentificeerd worden. Eerder indien ze vroeger bij jou vertrekken. De gebruikelijke identificatie van kameelachtigen is er eentje met een injecteerbare transponder (chip), zoals bij de paarden. Dit is een geldige identificatie. Hiervoor neem je contact op met je dierenarts. 
  • De wetgeving voorziet ook de mogelijkheid om te identificeren aan de hand van 2 oormerken. Eén in elk oor. Die kan je bij DGZ bestellen via een bestelbon

Kostprijs 

Houders van kleine herkauwers betalen al een jaarlijkse retributie van 13 euro aan DGZ zolang hun beslagnummer actief staat. In de toekomst zal deze retributie ook geïnd worden bij houders van kameelachtigen. 

Info

Alle informatie kan je terugvinden via www.dgz.be/kleine-herkauwers/i-r 

Je kan je via de website ook inschrijven op de nieuwsbrief voor houders van kleine herkauwers. Zo ben je meteen op de hoogte van nieuwe informatie. 

Deel deze pagina

Openingsuren en Contact

Milieudienst

adres
Veldonkstraat 13120 Tremelo
tel.
016 52 54 58
fax
016 52 09 90
e-mail